Som el que mengem? Sabem menjar? Coneixem els aliments? Com sobreviure davant el bombardeig mediàtics d’ aliments “bons” i “dolents”, “dieta mediterrània” i “dietes-miracle”?. Tot això ho veurem al curs “Som el que mengem” que imparteixo a la Universitat de València a partir del dilluns (Departament de Química Inorgànica).
SOM EL QUE MENGEM
1.L’ alimentació com a
nodriment. Alimentació i cultura.
Font de salut, Malalties:
l´ortorèxia (obsessió pel menjar sa) Els transtorns alimentaris (TCA): la
seguretat alimentària i la por als aliments (vaques boges, transgènics, aliments
contaminats, greixos, sucres, “trans”,química…).L´alimentació “ecològica”, “sana”,
“natural”,medicalitzada.
Les propietats “curatives”
i saludables dels aliments: raó i crítica.
2.La dieta, com a sistema
regulat d’ alimentació Els aliments “funcionals”: iogurts especials galetes amb
afegits vitamínics, etc. Els aliments per a les malalties (obesitat,diabetes,
colesterol…). Alimentació amb requeriments especials: estudiants, embarassades,
esportistes. Aliment i culte al cos.
Els
aliments afrodisíacs, euforitzants, reforçants. La carn I el vi.
Evolució del concepte de “dieta”
o “règim”. L´antiguitats. L´Edat Mitjana. Aliments “freds” i “calents” (ying i
yang).L´aportació d’ Arnau de Vilanova.
El concepte xinès d’ alimentació: les tres “s”: salud, senectud i sexe.
La “dieta mediterrània” o
“cretenca”: un mite biomèdic i comercial.
3.L´alimentació sota
control: de les religions al vegetarianisme i les “dietes-miracle”. Aliments “bons”
i “dolents”. Judaisme, Cristianisme, Islam, Budisme
4. Models alimentaris
personals: gènere, edat, classe, nació o grup humà.
Grans sistemes
alimentaris: mediterrani, nòrdic- europeu, anglosaxó, atlàntic, xinès,
oriental, semític, americà, oceànic. Alimentació i globalització.
Les formes de
comensalitat: què mengem, com mengem i quan mengem. História de l’ alimentació
i la cuina. Antiguïtat. Edat Mitijana. Món modern.Prospectiva: cap on va l’
alimentació?.
5.L´alimentació com a plaer: cuina, pràctica culinària i enogastronomia. El
golafre, el gurmet i el gormand. Cuina domèstica, cuina pública, cuina de col.lectrivitats.
Cuina per emportar-se, plats preparats, menjar al treball.
Models culinaris: cuina tradicional, cuina d’ autor, fast food. L´slow food, retorn al menjar raonable, lligat amb el producte , el territori
i la biodiversitat.
Factors de canvi:
globalització, turisme, migracions.Fusió, cuina ètnica.
6. Elements de pràctica enogastronòmica.Menjar a casa: aliments, tècniques. Menjar al
restaurant: interpretar la carta. Saber escollir. Lèxic gastronòmic. El
llenguatge dels vins: tast i maridatge.Alcohols. Altres begudes, de l´aigua al cafè i els
tes..
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!
1) Que és la cuina des d’un punt de vista cientific i com apofitar les propietats de cada aliment, com la seva preparació i combinacions més adients.
2) La cuina tòxica o enverinada tant perjudicial com el tabac. I tanmateix els queviures que perden acaben perdent les seves caràcteristiques més importants o inclús es poden tornar més nocius per un dolent procés de producció o en la seva mateixa elaboració i en la mena de preparar-lo i cuinar-lo des d’un punt de vista médic i cientific.