BONA VIDA

Jaume Fàbrega

26 de novembre de 2008
1 comentari

SABEM EL QUE MENGEM?

Com cada any, imparteixo un curs a la Universitat de València (novembre) dins un cicle dedicat a alimentaicó i ciència: som allò que mengem, però sabem el que mengem?.

 

ALIMENTACIÓ SOTA CONTROL

Dietes, alimentació sana, codis religiosos i aliments perilosos. De la salut a l´ortorèxia.

 

Preàmbul.-   Lobsessió per una alimentació sana, que pot arribar a la malaltia anomenada ortorèxia, és una de les preocupacions de la nostra societat. La moda i la pressió de les empreses alimentàries contribueixen a “medicalitzar la cuina”, tot convertint-la en “dieta”- es digui mediterrània, sana, ecològica, etc.-. Aquestes preocupacions, no obstant, han existit sempre i ara, més que mai, ens afecten de ple, ja que algunes religions cada cop més instal.lades aquí, plantegen els seus propis codis alimentaris concretats en dietes específiques i originen cuines diferenciades (vegetarianisme, porcofòbia, vinofòbia, dejunis dilatats.).

 

1.Religió i prohibició. Normes alimentàries de  les principals religions. Judaisme: les normes kasher. Cristianisme: dejunis i festes. Catòlics, protestants, ortodoxos, amish… Islam: tabús, dejuni i vinofòbia…Sunnites i xiïtes.  El vegetarianisme: budistes, hindús, sikhs. Baha`i.. Altres: yazidisme. Sincretismes africans: santeria, vudú, ,candombé,macumba o la cuina dels déus. Carnivorisme nòrdic.

2. La norma dietètica, del món antic al Renaixement. De Galè a Arnau de Vilanova; dels menjars freds i calents al règim de sanitat.

Dieta i literatura : del Tirant lo Blanc al Quixot. La moda dels aliments gelats.

3. La Xina, la cuina de les tres “s”: salut, sexe i senectut. La cuina afrodisíaca, de Xina al Marroc, passant per la Catalunya medieval. El “kamasutra català” del s. XIV i les cartes eròtiques de Joan II.

4.Dietes sota sospita. Fluctuacions i contradiccions del discurs dietètic. Mediterrània, la dieta idiota. Del Dr. Atkinsons al Dr Montignac passant pel “règim de la Senyoreta Pepis”: gurús, miracles , credibilitat i cultura de masses. La medicalització de la cuina: els perills de l´ortorèxia. Del menjar-escombraria internacional (“mMcdonalització”) a la cuina d’ autor. Cuines,i mercats locals i resistència identitària; l´Slowfood. Els perills de menjar: aliments contaminats, vaques boges, ovelles blaves, pollastre engripats, peix contaminat, transgènics.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!