BONA VIDA

Jaume Fàbrega

15 de desembre de 2007
2 comentaris

LEONARDO DA VINCI I EL “MISTO” DE CASA TARRADELLAS

Quan es va inventar el sandvitx?
LEONARDO DA VINCI, INVENTOR DE L´ENTREPÀ?
Totes les històries del sandvitx diuen que va ser un ivent del compte de Sandwich al segle XVII, que es eia servir un emparedat o entrepà amb carn cuita a fi de no embrutar-se les mans i continuar jugant (a cartes o a golf, segons diverses versions, que era el que l´apassionava. També els italians reivindiquen la invenció del tramezzino, creat a principis del s. XVIII al Caffè Mulassano, de Torí; es fa, com el sandvitx, amb pa de motlle. Ple que fa a l´entrepà, és un mot-i possiblement un invent- valencià: enlloc com a Valènca hi ha entrepans tan bons i variats. Blanc i negre, de truita d’ alls, d’ anxoves, de faves, fregits i, fins i tot, de sang i ceba Insòlit i bo!. Posats a buscar inventors d’ aquest “pa i companatge”- que sempre ha existit a la Mediterrània, i només cal recordar el panino italià, el pan banhat provençal o el pa pita turc o àrab-, ens trobaríem amb Leonaro da Vici. Als seus  “Apunts de cuina” escriu el següent:”he pensat a col.locar una llesca de pa enmig de dues llenques de carn…Com anomenaré aquest plat?”. De totes maneres, aquestes divertides notes de cuina, tot i que hi ha qui es pren seriosament (malgrat les bestieses, , dignes dl “El Jueves” que conté) com una obra del geni del Renaixement, crec que són un divertimento apòcrif. Diu coses com les següents: “els muscles de serp (sic) són la cosa que més m’ agrada”.Tornant als sandvitxos tenim el sandvitx pròpiament dit, fet amb pa de motlle (en quadrats o triangles), que els diccionaris també anomenen emparedat, i l´entrepà, que tothom entén que se sol fer, com el panino italià, amb un panet, barreta, llonguet, crostó etc. A França hi trobem  el sàndvitx croque-monsieur o la tartine– que seria una llesca de pa-, als Estats Units el club-sandwich, amb pernil cuit, bèicon, formatge, enciam. N’ hi ha que inclouen un ou fregit o ferrat. Hi ha les variants calentes, fetes al grillh: am and cheese sandwich americà, croque-monsieur francès, francesinha portuguesa- o a la planxa, i aquí tenim el català bikini, que ara la Casa Tarradellas vol que diem amb el nom madrileny de “misto”.Hi ha també el croque-madame- que inclou un ou estrellat- i altres versions europees i americanes, amb embotits, carns, arrebossats, amandies, vegetals, i, sovint, salses diverses. Maonesa, rosa, salses mexicanes picants, etc.-.

  1. de fet el món dels entrepans és inacabable i molt variable
    Podem tenir en compte que si posem una hamburguesa entre dues porcions de pa cruixent esdevé un entrepà d’hamburguesa i no la odiada HAMBURGUESA amb majúscules, tot i ser quasi el mateix.

    bon profit!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!