BONA VIDA

Jaume Fàbrega

16 de març de 2009
2 comentaris

L´ANXOVA DESAPAREIXERÀ?

Afanyem-nos a menjar anxoves (dites també seitons o aladroc, en fresc), i conegudes, adobades en vinagre, per “boquerons” per força gent; la sobreexplotació n’ ha minvat  la seva pesca al Golf de Lleó (anxova catalana) i l’ ha tret de la circulació al Cantàbric. Altrament, l’ espècies argentina o americana,  l´oriental o japònica, i sembla que també l´africana,  no són tan bones per salar, sigui a Cotlliure (pels francesos “Colliure”) o a l´Escala.

ANXOVES: DE L´ESPLENDOR A LA FI?

L´anxova fresca o en sal(dita també seitó o aladroc, segons si anem de nord a sud), molt estimada en la nostra cuina, i no solament a la costa. La meva mare, en un medi rural, també en salava, i encara hi ha dones que ho continuen fent, no pas a Cadaqués, Palamós, Roses o l escala, sinó també a Banyoles o Girona. L’ anxova fresca o seitó, altrament, és un peix força ben considerat com a peix per fregir, sol o formant part de la “morralla” (barreja de peixos menuts que fregien els pescadors i encara es troba als restaurants i, que per a mi, és una de les menges més delicioses del bodegó marí). A Andalusia, i particularment a Màlaga, el famós “pescaíto frito” es basa, molt sovint en el seitó, tot i que s’ hi poden incloure, com en la morralla de la Costa Brava, altres peixos: palaies, llucets, mollets o rogerets, a més, com a marca andalusa, ous de peix i mussola-caralló o cassó, adobat o o no. Cal dir, no obstant, que la fregida andalusa és diferent de la catalana, aquesta més natural i minimalista. De fet, els pescadors de la costa nord ni tan sols posaven farina al peix i, a més, com ja ho va escriure Josep Pla. Rebutgen posar-hi talls de llimona, que amagaria la frescor del peix. A Andalusia es fa servir una farina especial (de mólta més gruixuda) i, fins i tot, farina de cigrons (com a Egipte), “adobos” amb vinagre, orenga, etc. (com la “chermoula” del Marroc) i, fins i tot, llevat barrejat amb la farina. Cada terra fa sa gerra.

Tronem, però, al seitó. Tan estimat aquí, ben a prop- a Còrsega, on hi és abundant-,  ara se’ fa poc cas, ja que la tradicional indústria de salaó va desaparèixer del tot a principis del segle passat. Aquesta, altrament, es manté poc activa a Provença i al Principat de Mònaco (Monègue) i molt més a la Catalunya Nord- Cotlliure- i a la Costa Brava sobretot a l´Escala. Curiosament, un peix tan apreciat aquí, a Portugal té poca consideració i, en canvi, el que agrada és el sorell, que aquí és de tercera categoria.

Potser n’ haurem de menjar: l´anxova està tan en perill que ja hi ha un artista,Carles Bros, que porta arreu (a les Açores,a Portugal, a França, al País Basc… una instal.lació sobre la desaparició d’ aquest engràulid, com l´anomenen els savis. No és estrany aquesta preocupació, ja que el notable pintor de Terrassa, instal.lat a la Costa Brava, ha esdevingut home de mar i pescador

  1. Jaume, has visitat el nou espai dedicat a la cuina de TVC? Es diu Club de Cuines i aglutina totes les receptes que difonen i han difós els diferents programes de Televisió de Catalunya. A més qualsevol persona hi pot penjar les seves receptes personals. Quina opinió en tens?

    Una abraçada,
    Sònia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!