Amb quin ordre cal servir els vins?. El cava o xampany es beu amb les postres?. Normes clares i senzilles de servei.
ORDRE DEL SERVEI DELS VINS DINS UN ÀPAT
L’ordre des boissons est des plus temperés aux plus fumeuses et aux plus pafuméés (Brillat-Savarin).
-El VI BLANC SEC se serveix abans que qualsevol altre, i abans que els blancs licorosos.(Atenció: als aperitius se serveixen blancs, licorosos- sobretot a França- xerès,rosat)
-El VI NEGRE, s’ ha de servir abans que el dolç.
-El VI LLEUGER abans que el de més cos
-El VI NOVELL o JOVE abans que el de més cos
-L’ INFERIOR abans que el de més categoria
-CAVA/XAMPANY: BRUT, PER L’ APERITIU. POT ACOMPANYAR TOT L’ ÀPAT. DESACONSELLABLE AMB LES POSTRES, excepte els semis o dolços.
Fitxa de servei
Normes de servei:obriu el negre en començar l’ àpat, amb el blanc. Descapsulació: estàtica, cal tallar per sota (plom). Netegeu
el coll per dins amb un tovalló. Oloreu el tap. Serviu una mica de vi: tast de vi a la copa.
Assequeu
el coll de l’ ampolla amb un tovalló sec després de cada servei, o feu-la rotar.
Ensenyeu l’ etiqueta, deixar l’ ampolla a la taula.
No barregeu dos vins de tipus distints (blanc sec,blanc dolç)
Deixeu reposar els vins d’anyades, envellits i reserves (chambrer, cambrejar, com a operació prèvia, i llavors procés d’ “obertura”).
No mescleu 2 anyades diferents del mateix vi (negre)
Cal provar cadascuna de les ampolles
Ompliu la copa a 3/4 o 1/3, o ½; no deixeu-la mai buida
No serviu el vi amb les postres; cal retirar-lo amb els formatges, just després, o servir algun vi adequat .
Vénen els generosos i vins de licor (no el cava o xampany): oporto, Banyuls, moscatell, garnatxa d’ Empordà, malvasia.
No fumeu. Eviteu els perfums forts.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!