BONA VIDA

Jaume Fàbrega

5 de febrer de 2008
0 comentaris

Festes/BOTIFARRA D’ OU

Carnaval: la botifarra d’ ou

BOTIFARRA D’ OUAquesta botifarra és típica, a Catalunya, del temps del Carnestoltes i, especialment, del Dijous Gras o Llarder.Es degusta sola, amb pa, formant part d’ entrepans o fins i tot en forma de truita “redundant”- ous i botifarra d’ ous-.Es troba embotida en budell prim o mitjà.El seu origen és , d’ una banda , la temporada, ja que encara és l´època  tradicional de matar el porc (hivern); de l’ altra s’ origina a través del calendari religiós. En el temps que precedeix la Quaresma- en la qual la carn, els embotits i, antigament, els ous, estaven prohibits-, aquests productes es consumien amb escreix, donant plats com la Peuada, Cassola, Greixonera de peus de porc (Mallorca, Menorca- greixera), etc., les truites diverses- incloent també la de mongetes i botifarra d’ ous-, etc.La botifarra d’ou és una variant de la “botifarra blanca”, a “cuita” feta amb carn magra (espatlla), tallons  o daus de cansalada, a vegades cap i altres parts “no nobles”- cotnes, etc.- amb la inclusió d’ ous frescos, en quantitats variables segons la casa o la comarca. Una fórmula corrent fa servir 8 ous per 1 kg de pasta. S’ amaneix amb sal i pebre negre.Es fa arreu de Catalunya, però repartida de forma discontínua, del Pla de l´Estany a la regió de Lleida, passant per Barcelona.Les botifarres d’ ou tradicionals i artesanes no tenen color groc- com les que se solen comercialitzar a través de les organitzacions de cansaladers-, sinó blanquinós o crem.En alguns llocs d’ Andalusia es fa un embotit similar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!