Es calcula que un guia turísitic oficial atén, durant l´any, unes 8.000 persones; aquest dijous imparteixo un curs intensiu a una trentena de guies de Catalunya organitzat per la UdG i la Generalitat de Catalunya a Barcelona-amb la qual cosa almenys 240.000 persones es beneficien de les seves explicacions. Pel meu compte, intento explicar la nació catalana a través de la històrica, els vins i la cultura gastronòmica, tot desfent l’ esterieotip melèfic- que per a mi no és permanent, com sostenen alguns professors de turisme- de “Paella-Sangria-Tapas-Spain”.
LA CUINA CATALANA, UN PATRIMONI CULTURAL I TURÍSTIC
Introducció.- Dins l´ oferta de l´ anomenat turisme de qualitat, l´ enogastronomia hi és cada cop més present. De fet, la gastronomia per ella sola, gràcies a la conjuntura de la projecció universal de grans cuineres i cuineres catalans (Ferran Adrià, Santi Santamaria, Carme Ruscalleda, Joan Roca…), promou també les visites ta Catalunya procedent d’ arreu del món.
En aquest curs intensiu ens proposem mostrar:
a) La importància de l´enogastronomia com a fet cultural i d’ interès turístic dins un concepte de sostenibilitat i de fruïció lúdica.
b) Una descripció i anàlisi del que anomenen “cuina catalana”, comparada amb altres sistemes culinaris (ibèrics, mediterranis, europeus, orientals, americans…) a fi de donar eines d’ interpretació i possibles respostes.
1.EL PAÍS, LA TERRA I LA HISTÒRIA
Medi geogràfic, cultural i històric. De la “mediterrània catalana” de Pierre Deffontaines a “la primera nació d’ Europa” de Pierre Vilar.
Els productes de la terra, el rebost, el celler i els cellers.
De quan fou la primera cuina d’ Europa: de l´esplendor medieval a Adrià.
2.COM ÉS LA CUINA CATALANA
La gramàtica d’ una cuina: salses, bases, mescles, sabors.
La comensalitat: com mengem els catalans.
Els nivells o registres de la cuina i de l’ oferta hostalera: cuina tradicional, cuina popular, cuina d’ autor.
Un àpat a la catalana: plats, dolços, vins, licors, cafè.
3.SABER COMPRAR, ANAR DE FESTA, ANAR AL RESTAURANT
Com conèixer la identitat i qualitat dels principals productes catalans (embotits, formatges, conserves, dolços, vins, licors…).
Guia de les festes gastronòmiques catalanes: on, com i quan.
Anar al restaurant: normes de comensalitat, saber llegir la carta, fruir del menjar.
4.RUTES ENOGRASTRONÒMIQUES: EL PAISATGE A LA CASSOLA
-Les rutes del vi: de l’ Empordà a la Terra Alta. Vinya i paisatge, arquitectura popular, “catedrals del vi”, cellers. Introducció a la vinya, la vinificació i el tast. Aiguardents, ratafies i licors, de la Garrotxa al Pallars.
-Les rutes de l’ aigua: les aigües minerals, de Vilajuïga a Tarragona.
-Ruta dels genis: Dalí, Pla, Adrià: vins i cuina de l´Empordà
-Camins: la ruta empordanesa de Santiago, la ruta dels càtars, la ruta dels conquistadors.
-Del Montseny al Maresme: ruta dels poetes
-Del mas al mar: de la cuina de pagès a la dels pescadors
-Dels volcans a la muntanya: la ruta dels embotits i els formatges.
-Del xató al romesco: ruta de la cuina del color meridional
-Cassoles i cargols: les terres de Ponent
-La ruta dels monestirs reials i del Cister: de Tarragona a Lleida
-Arrossos, anguiles i dolços: la ruta de l´Ebre
5.INDICACIONS PRÀCTRIQUES ENOGASTRONÒMIQUES PER AL TURISTA SEGONS LA SEVA PROCEDÈNCIA
L´imaginari enogastronòmic del turista-tipus: “paella, sangria i tapes”: Espanya vs.Catalunya. Estereotips i desconeixements. Hi ha un “efecte Ferran Adrià” constatable?.
Indicacions pràctiques de com traduir els noms dels plats, conceptes,i tècniques gastronòmiques, productes (espanyol, francès, anglès, italià…)
-Turistes francòfons
-Turistes britànics i del món anglosaxó
-Europa central i nòrdica
-Turistes de cultura germànica
-Turistes japonesos i orientals
-Turistes nord-americans
-Turistes llatinoamericans i brasilers
-Turistes espanyols
-Turistes portuguesos
-Altres procedències
Bibliografia recomanada
Jaume Fàbrega:
-Catalunya per sucar-hi pa. Guia comarcal d’ atractius turístics, productes, plats, vins i festes gastronòmiques dels Països Catalans (Duxelm).
–Manual de gastronomia. Indicacions pràctiques per al gurmet (Cossetània).
-El gran llibre de la cuina de les àvies (La Magrana)
-Dalícies. A taula amb Salvador Dalí (Cossetània)
-El gust d’ un poble. Els plats més famosos de la cuina catalana (Cossetània).
-El convit del Tirant. Cuina i comensalitat, de l´Edat Mitjana a Ferran Adrià (Pagès Editors).
-Blogs Jaume Fàbrega Bona Vida (Mésvilaweb), Gastronomia Catalana (Blogger), Catalan Cooking /Gastronomia dels Països Catalans (La Comunidad).
Pàgina web AELC (Associació d’ Escriptors en Llengua Catalana).
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!