BONA VIDA

Jaume Fàbrega

22 d'octubre de 2008
0 comentaris

EL MALEFICI DE LA PAELLA-SANGRIA-TAPAS-SPAIN

Es calcula que un guia turísitic oficial atén, durant l´any, unes 8.000 persones; aquest dijous imparteixo un curs intensiu a una trentena de guies de Catalunya organitzat per la UdG i la Generalitat de Catalunya a Barcelona-amb la qual cosa almenys 240.000 persones es beneficien de les seves explicacions. Pel meu compte, intento explicar la nació catalana a través de la històrica, els vins i la cultura gastronòmica, tot desfent l’ esterieotip melèfic- que per a mi no és permanent, com sostenen alguns professors de turisme- de “Paella-Sangria-Tapas-Spain”. 

 

 

 

LA CUINA CATALANA, UN PATRIMONI CULTURAL I TURÍSTIC

 

Introducció.- Dins l´ oferta de l´ anomenat turisme de qualitat, l´ enogastronomia hi és cada cop més present. De fet, la gastronomia per ella sola, gràcies a la conjuntura de la projecció universal de grans cuineres i cuineres catalans (Ferran Adrià, Santi Santamaria, Carme Ruscalleda, Joan Roca…), promou també les visites ta Catalunya procedent d’ arreu del món.

 

 

En aquest curs intensiu ens proposem mostrar:

 

a)    La importància de l´enogastronomia com a fet cultural i d’ interès turístic dins un concepte de sostenibilitat i de fruïció lúdica.

 

b)    Una descripció i anàlisi del que anomenen “cuina catalana”, comparada amb altres sistemes culinaris (ibèrics, mediterranis, europeus, orientals, americans…) a fi de donar eines d’ interpretació i possibles respostes.

 

1.EL PAÍS, LA TERRA I LA HISTÒRIA

Medi geogràfic,  cultural i històric. De la “mediterrània catalana” de Pierre Deffontaines  a “la primera nació d’ Europa” de Pierre Vilar.

Els productes de la terra, el rebost, el celler i els cellers.

De quan fou la primera cuina d’ Europa: de l´esplendor medieval a Adrià.

 

2.COM ÉS LA CUINA CATALANA

La gramàtica d’ una cuina: salses, bases, mescles, sabors.

La comensalitat: com mengem els catalans.

Els nivells o registres de la cuina i de l’ oferta hostalera: cuina tradicional, cuina popular, cuina d’ autor.

Un àpat a la catalana: plats, dolços, vins, licors, cafè.

 

3.SABER COMPRAR, ANAR DE FESTA, ANAR AL RESTAURANT

Com conèixer la identitat i qualitat dels principals productes catalans (embotits, formatges, conserves, dolços, vins, licors…).

Guia de les festes gastronòmiques catalanes: on, com i quan.

Anar al restaurant: normes de comensalitat, saber llegir la carta, fruir del menjar.

 

4.RUTES ENOGRASTRONÒMIQUES: EL PAISATGE A LA CASSOLA

-Les rutes del vi: de l’ Empordà a la Terra Alta. Vinya i paisatge, arquitectura popular, “catedrals del vi”, cellers. Introducció a la vinya, la vinificació i el tast. Aiguardents, ratafies i licors, de la Garrotxa al Pallars.

-Les rutes de l’ aigua: les aigües minerals, de Vilajuïga a Tarragona.

-Ruta dels genis: Dalí, Pla, Adrià: vins i cuina de l´Empordà

-Camins: la ruta empordanesa de Santiago, la ruta dels càtars, la ruta dels conquistadors.

-Del Montseny al Maresme: ruta dels poetes

-Del mas al mar: de la cuina de pagès a la dels pescadors

-Dels volcans a la muntanya: la ruta dels embotits i els formatges.

-Del xató al romesco: ruta de la cuina del color meridional

-Cassoles i cargols: les terres de Ponent

-La ruta dels monestirs reials i del Cister: de Tarragona a Lleida

-Arrossos, anguiles i dolços: la ruta de l´Ebre

 

 

5.INDICACIONS PRÀCTRIQUES  ENOGASTRONÒMIQUES PER AL TURISTA SEGONS LA SEVA PROCEDÈNCIA

L´imaginari enogastronòmic del turista-tipus: “paella, sangria i tapes”: Espanya vs.Catalunya. Estereotips i desconeixements. Hi ha un “efecte Ferran Adrià” constatable?.

Indicacions pràctiques de com traduir els noms dels plats, conceptes,i tècniques gastronòmiques, productes (espanyol, francès, anglès, italià…)

-Turistes francòfons

-Turistes britànics i del món anglosaxó

-Europa central i nòrdica

-Turistes de cultura germànica

-Turistes japonesos i orientals

-Turistes nord-americans

-Turistes llatinoamericans i brasilers

-Turistes espanyols

-Turistes portuguesos

-Altres procedències

 

Bibliografia recomanada

Jaume Fàbrega:

-Catalunya per sucar-hi pa. Guia comarcal d’ atractius turístics, productes, plats, vins i festes gastronòmiques dels Països Catalans (Duxelm).

 

Manual de gastronomia. Indicacions pràctiques per al gurmet (Cossetània).

 

-El gran llibre de la cuina de les àvies (La Magrana)

 

-Dalícies. A taula amb Salvador Dalí (Cossetània)

 

-El gust d’ un poble. Els plats més famosos de la cuina catalana (Cossetània).

 

-El convit del Tirant. Cuina i comensalitat, de l´Edat Mitjana a Ferran Adrià (Pagès Editors).

 

-Blogs Jaume Fàbrega Bona Vida (Mésvilaweb), Gastronomia Catalana (Blogger), Catalan Cooking /Gastronomia dels Països Catalans (La Comunidad).

Pàgina web AELC (Associació d’ Escriptors en Llengua Catalana).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!