BONA VIDA

Jaume Fàbrega

3 d'abril de 2012
7 comentaris

dietes i mentides

El discurs dietètc mediàtic sol dir mitges veritats i mentides

ALIMENTACIÓ , PERVERSIÓ DIETÈTICA

Un dels llibres d’alimentació de més èxit a les llibreries, durant un cert temps, ha estat el titulat “Alimentos sanos, alimentos dañinos”, del Readers Digest (hi ha aliments “danyins”, ens podríme preguntar, d’ entrada?). A qualsevol llibreria hi trobareu un munt de llibres amb títols o continguts similars. Als aparadors n’hi ha un altre, que , més o menys, ve a dir ” i encara creieu que les medicines es compren a la farmàcia” i, naturalment, també tracta d’alimentació.

El concepte que ara es maneja als mitjans sembla més aviat malaltís. Certs dietistes mediàtics fan el seu agost, reduint la cuina a una sinistra i perversa qüestió de suposats efectes per la salut. Si bé ja els clàssics, seguits pel medieval Arnau de Vilanova, es preocupaven de  la salut a través del menjar, les seves reflexions estaven destinades a la gent rica, a la qual, evidentment, calia moderar el seu afany alimentari. És clar que ara, als països occidentals, sembla que tothom es ric o, si més no , es comprota com si ho fos.

Ja no ens preguntem si un aliment és bo, sinó si és , suposadament “sa”. Si teniu a mà qualsevol producte alimentari envasat als Estats Units, veureu que la part més visible-o molt visible- de l’ etiquetat són les “Nutrition facts”, o dades nutricionals, pràctica  que ja s’ ha imposat aquí. Sembla que comprem una recepta, no una cosa de menjar. I sembla que el mercat s’ ha convertit en una farmàcia.

Tant  aquest costum com l’ obsessió per les dietes- aquesta nova forma de religió-, així com la moda de mirar els aliments des de la perspectiva de suposats efectes benèfics per la salut- el peix blau, l’ oli, el vi o el te- són un reflex d’ una tendència que està arribant aquí, la “medicalització” de l’alimentació.Us imagineu un menú d’ un restaurant que, en comptes de dir “Amanida a la catalana” o “Suquet de peix” hi posés “1 milígram de riboflavina, indicis de colesterol ,10 mg de tocoferol, 1 mg de vitamina k1,100 mg de magnesi?”. De fet ja estem aquí.

Els dietistes mediàtics són els “nous gurús” d’ aquesta era d’ inseguretats, de pros alimentàries, i, és clar, de mitges veritats i de mentides.

Que voleu que us digui, a mi, d’ un tomàquet m´importa que sigui de penjar a l´hivern, o d´estiu ben madurat, d’ una bona classes, i més igual els suposats efectes miraculosos- o no- que pugui tenir per la salut. El discurs dietètic mediàtic no sol ser credible ni bo per a a la nostra salut mental.

  1. El sabi Hipòcrates deia fa un munt d’anys “Que el teu aliment sigui la teva medicina i la teva medicina sigui el teu aliment“. També existeix aquella dita llatina de “Mens sana in corpore sano”. Als anys 1920 del segle XX, el professor Nicolás Capo va ser l’introductor -i el principal creador- de la ciencia de la Trofoterapia al nostre país. Ell, juntament amb altres persones (Castro, Sagrera…) va fer possible la dita d’Hipòcrates en la vida de moltes persones. Seria bó, al meu entendre, de que la gent sapiguès una mica de les propietats, tant dietètiques com curatives, de cada aliment. I la procedència i manipulació/transformació a que han estat sotmessos dits aliments. La salut -mental, física i de tot tipus- sortiria millorada (amb la condició, clar, que cadascú es fes responsable dels seus actes i omissions).

    Li adjunto una pàgina web que parla sobre les propietats nutritives dels aliments (toca altres temes també molt interessants, des del meu punt de vista) i una referida al professor N. Capo:

    http://www.biosfera.cat:8888/biosfera/?p=2979

    http://www.nicolascapo.com/

    Atentament

  2. Una malnutrició pot afectar a la salut tant a països desenvolupats com a subdesenvolupats.

    Tantmateix la majòria de malalties del tercer món són en general per problemes de malnutrició o es veuen agreujades per aquesta, que és el que es cal, en volta de tants medicaments. 

    Que és com escomençar la casa per la teulada, els medicament són de segon ordre suplementari i entren en joc quan falla una alimentació adequada i no abans. 

  3. these types of have grown to be the sector of Oakleys within the Oakley Oil Rig Sunglasses last handful of a long Fake Oakleys time. Take, for example, the X-Men trilogy. There’s a persona from the videos referred to as Cyclops, discipline boss from the X-Men along with following inside Fake Oakley Sunglasses command line, upcoming simply to the organizer, Mentor Charles Xavier. Cyclops ended up being played by simply Harry Marsden.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!