BONA VIDA

Jaume Fàbrega

27 d'agost de 2007
0 comentaris

De viatge,Dijous 30/DIJOUS PAELLA

Dijous paella?. També el diumenge, tot depèn.

ARRÒS PARELLADA
Un famós arròs barceloní, relacionat amb un antic restaurant barceloní (el "Suizo"), on el refinat gurmet Juli Parellada- tal com ha explicat Néstor Lujan- el va donar a conèixer, a partir d’ uns idea d’ un cambrer. Cal dir,no obstant, que a tots els Països Catalans hi ha arrossos similars, sense entrebancs: esmentem d’ arròs de senyoret valencià i l’arròs de cego de Mallorca, noms ben expressius. Per l’ època, aquest Juli Parellada podria correspondre al prohom que a mitjan del segle XIX va traslladar, pedra a pedra, una arcada gòtica i la plantar a la seva propietat (Cal Tondo) de Sant Adrià del Besós, on encara hi llueix, ufanosa, com si hagués estat tota la vida, però ara de nou traslladada (als 90, anys olímpics) presidint una rotonda o, rodona o giratori, d’ un forma tristament kitsch, amb un decorat de palmeres. Aquesta portada gòtica procedia del convent del Carme de Barcelona, que va ser cremat 2l 25 de juliol del 185 arran d’ una cursa de bous al Torí, on segons la cançó popular, tots eren dolents (crec que hi deu haver una altra causa; recordem que és quan comença el defintiiu esquarterament de Catalunya per part d’ Espanya, amb l’ invent de les “provincias”), i amb la Desamortització de Mendizábal (que comportava la venda de béns religiosos monumentals a particulars, normalment burgesos), cosa que havia permès el senyor  Juli Parellada (que sembla que no té resa veure amb els famosos Parellada- com en Ramon- de

la Fonda Europa de Grnbaollers, lloc estiamt per

Josep Pla, i del restaurants- estimat pel Guti i altre famosos- “Senyor Parellada” de Barcelona, o amb l´

Ada Parellada) a adquirir les tristes restes.
Heus aquí el poema popular l.lusiu: “la nit de Sant Jaume de l´any trenta-cinc/va haver-hi gran broca dintre dle Torí/Van sortir sis toros, tots van ser dolents./això fou la causa de cremar convents”. Un esport, val a dir-ho, típicament català, que s’ ha anat repetint en cada revolta i revolució.
Aquest arròs o paella és un dels plats tradicionals de Les Set Portes, l´emblemàtic resturant on va treballr Josep Lladonosa i Giró, el gran cuiner català “descobridor” de al cuina tradicional i autor d’ un llibre de referència (El gran llibre de la cuina catalana).
Ingredients
pollastre
salsitxes
llom de porc
calamars o sèpia
llagostins o gambes llagosta
musclos
pèsols,carxofes,pebrot…
(tots els normals d’ un arròs de peix o a la cassola -vegeu recepta-,llevat que no hi ni ossos ni cloves. Per tant, cal que traieu, abans, els ossos a les carns i les cloves i les caps al marisc.
Elaboració
Elaboreu-ho com un arròs normal, tenint en compte, però, que el marisc sense clova es cou abans.
Notes
Alguns restaurants, amb el mateix procediment, fan

la "Paella Parellada".

Per saber-ne més:
Jaume Fàbrega: El gust d’ un poble. Els plats més famosos de la cuina catalana (Cossetània , Valls, 2002).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!