QUI VA A LIORNA NO TORNA

MOLLS AL FORN AMB TOMÀQUET

D’entre les diverses receptes de peix al forn, aquesta  de molls és excel.lent. Es fa tota la MedIterrània, incloent els Països Catalans, Grècia, Turquia o Itàlia. Aquí  se solen anomenar Molls a la jueva, ja que són originaris de del port toscà de Livorno. A bona part dels Països Catalans el nom d’ aquest peix és moll; roger a la Catalunya Nord, Costa Brava i Maresme; trilla a l’ Alguer (de l’ italià triglia). A Livorno vaig tenir ocasió de menjar-ne una versió deliciosa a casa d’ uns amics jueus- “qui va a Liorna hi torna”, estrafent la dita dels xuetes mallorquines que deien, quan fugien dles horrors de la Inquisició espanyola, “qui va a Liorna no torna”.

Ingredients

8 molls grossos

4 o 5 alls

1 o 2 tomàquets

oli

julivert

1 llimona

pebre

pa ratllat

sal

Elaboració

Un cop nets els molls col.loqueu-los en una llauna. Amaniu-los bé amb la sal i el pebre. Escampeu-hi al damunt els alls tallats fins, el julivert també tallat,el tomàquet pelat i a trossets, o bé a rodelles, l’oli i el suc de llimona, així com una llossada d’aigua.Empolseu-ho amb pa ratllat. Deixeu-ho coure a forn alt fins que siguin tous.No han de coure excessivament.

Notes

En comptes de suc de llimona podeu  fer servir un raget de vi blanc. Es pot prescindir del pa ratllat, substituint-lo per una bona picada d’ all i julivert. És molt corrent posar-hi un llit de patates a rodelles, prèviament bullides i assecades o sofregides.

Seguint el mateix procediment podeu fer el llobarro, rèmol, lluç, orada, besuc, etc.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *