CONEIXEU ELS “XIULETS”?

XIULETS OFEGATS

Els xiulets són les faves molt tendres quan comencen a sortir just després de la florida,  i es mengen amb tavella. També se’n diuen borratxets (Montsià i Baix Ebre) i bessons de fava (Mallorca). Al País Valencià, en l´estadi de flor, també són coneguts a la Marina, i es fregeixen, se’n fan truites…

Ingredients

3/4 de  kg de xiulets (aproximadament)

aigua

sal

1 ceba

2 alls (millor tendres)

1 tomàquet (opcional)

julivert

1oo g de cansalada

Elaboració

Agafeu als xiulets o faves tendres amb tavella, traient-ne si en tinguessin, els fils, i bulliu-los mig quartet amb aigua i una mica de sal, a fi que perdin l’amargor.

Poseu en una cassola  o olla (millor de terrissa) al foc amb oli i trossets de cansalada. Feu-hi sofregir una ceba tallada fina, així com alls, julivert i tomàquet (si n’ hi poseu) tot picolat . Un cop s’hagi acabat de fer el sofregit, afegiu-hi  els xiulets. Banyeu-ho amb una llossada d’aigua i deixeu-ho coure tot junt durant uns 10 minuts, amb l’ olla tapada i sacsejant-la.

Notes

Aquest plat guanya si es fa amb alls i cebes tendres. Particularment prescindeixo del tomàquet.

També és molt bo afegir-hi suc de confitat i porc confitat (costelló, llom, botifarra, etc.).A Mallorca hi posen botifarró, sobrassada, etc., així com menta, fonoll fresc, sajolida, etc. També una patata i carxofes. Igualment s’ hi poden afegir pèsols.

També es poden fregir a la paella, sols, amb alls tendres, amb cansalada, pernil, etc. o fer-ne una truita o uns ous remenats.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *