BONA VIDA

Jaume Fàbrega

22 de juny de 2010
1 comentari

PANS I PASTISSOS DE MALLORCA

El pa mallorquí, sense sal, és un dels millors de la Mediterrània. Mallorca, igualment, és la pàtria de les coques i d’ un dels pastissos més internacionals, l´ensaÏmada.

<!–
/* Font Definitions */
@font-face
{font-family:Wingdings;
panose-1:5 0 0 0 0 0 0 0 0 0;
mso-font-charset:2;
mso-generic-font-family:auto;
mso-font-pitch:variable;
mso-font-signature:0 268435456 0 0 -2147483648 0;}
@font-face
{font-family:”Cambria Math”;
panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4;
mso-font-charset:0;
mso-generic-font-family:roman;
mso-font-pitch:variable;
mso-font-signature:-1610611985 1107304683 0 0 159 0;}
@font-face
{font-family:Calibri;
panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4;
mso-font-charset:0;
mso-generic-font-family:swiss;
mso-font-pitch:variable;
mso-font-signature:-1610611985 1073750139 0 0 159 0;}
/* Style Definitions */
p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
{mso-style-unhide:no;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
margin:0cm;
margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
mso-bidi-font-size:11.0pt;
font-family:”Arial”,”sans-serif”;
mso-fareast-font-family:Calibri;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-language:EN-US;}
.MsoChpDefault
{mso-style-type:export-only;
mso-default-props:yes;
font-size:10.0pt;
mso-ansi-font-size:10.0pt;
mso-bidi-font-size:10.0pt;
mso-ascii-font-family:Arial;
mso-fareast-font-family:Calibri;
mso-hansi-font-family:Arial;}
@page Section1
{size:595.3pt 841.9pt;
margin:70.85pt 3.0cm 70.85pt 3.0cm;
mso-header-margin:35.4pt;
mso-footer-margin:35.4pt;
mso-paper-source:0;}
div.Section1
{page:Section1;}
/* List Definitions */
@list l0
{mso-list-id:2025741099;
mso-list-type:hybrid;
mso-list-template-ids:-1205405498 -556919720 201981955 201981957 201981953 201981955 201981957 201981953 201981955 201981957;}
@list l0:level1
{mso-level-number-format:bullet;
mso-level-text:?;
mso-level-tab-stop:36.0pt;
mso-level-number-position:left;
text-indent:-18.0pt;
font-family:Wingdings;
color:windowtext;}
ol
{margin-bottom:0cm;}
ul
{margin-bottom:0cm;}
–>

 

PANS, PASTES I PASTISSOS
DE MALLORCA

Els pans i coques que
s’elaboren son fermentats, com per exemple : les ensaïmades, els pastissos i
les pastes dolces i salades. Tots aquets productes on  s’elaboren és tradicionalment a les cases. Aquests
fermentats s’ oposen al pa  i coques àzims,
de tradició jueva. Els jueus catalanoparlants medievals  els anomenaven “alisos”. Hi ha pastes que s’ anomenen
“llises”, perquè no tenen cap farcit…Hi podria haver una relació?

µ  Els pans
mallorquins més tradicionals son sense sal però d ‘una gran qualitat , com per
exemple :  el pa de pagès blanc, el
pa de pagès morè,la barra morena de sopes, la barra blanca, el panet d’oli i el
llonguet. També son molt conegudes les Quelys ( galetes de pa).

µ  En el camp dels
fermentats hi ha a la al capdavant les famoses i internacionalment conegudes
ensaïmades, pero també tot un seguit de coques : dolces, salades, d’albercocs,
de verdura, de sobrassada, de trempó…

µ  Les pastes
dolces i pastissos constitueixen un exquisit repertori : robiols ( de brossat-
mató-, de cabell d’àngel, de confitura d’albercoc..) crespells, amargos,
cremadillos y doblegats ( de pasta d fulls, farcits de sobrassada..) greixonera
de brossat, llengua de merenga, borratxo, pal, gató (d’ ametlla), braç, coca de
torró, crespells, duquesses de brossat, coques de llardons, formatjades,
greixoneres de brossat (pastís de formatge)

µ  Dintre del pa
de pessic i pastes d’ametlla hi trobem els bescuits, congrets, madritxos,
quartos, tortades…

µ  Des de sempre
la pastisseria mallorquina ha tingut fama, fins i tot fora dels països catalans.
Una de les principals i més antigues confiteries de Madrid, per exemple, es diu
“La mallorquina”.

Una característic
de la pastisseria mallorquina és l´ús de patata juntament amb la farina; de fet
és un midó, que fa una pasta molt flonja.

  1.   Els meus parents mallorquins en diuen “galetes d’Inca”, i recordo que les feien a les fleques del barri, a Palma. “Quelys” es una marca comercial que les ha popularitzat, també a Catalunya. El meu oncle solia menjar-ne per l’esmorzar, obertes pet mig i regades amb oli i vinagre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!