La "res publica"

El bloc d'en Joan Ferrer i Frigola

24 de març de 2010
2 comentaris

L’economia i la independència

Ahir, debat al Centre Cívic Montserrat d’Igualada.

Dins el cicle d’actes organitzats per IGDecidim, ahir, a Igualada, es va parlar dels temes econòmics vinculats a la independència de Catalunya.

Els convidats eren en Pep Solé, empresari, i en Paco Nevado, ex-dirigent sindical, moderats pel periodista Jordi Puiggrós.

Va ser molt interessant poder escoltar els arguments de tots dos, moltes vegades contraposats.

Va ser interessant, també, escoltar les respostes de tots dos a la meva pregunta de si el dèficit fiscal quedava compensat pel superàvit comercial (ja que diuen els economistes que venem a Espanya molt més del que hi comprem).

La meva opinió és que si Catalunya s’independitzés, l’economia catalana (les petites i mitjanes empreses) patirien, en el primer moment, una batzegada, ja que el mercat espanyol es tancaria en banda.

Però que això ho solucionaríem obrint mercats a la resta del món (com ja s’està fent), i, encara que no se’n va parlar, amb l’increment d’ocupació que es donaria amb la creació de dos nous ministeris o conselleries: la de Defensa i la d’Afers Exteriors (els exèrcits i les ambaixades catalanes, vaja!).

  1. Tots els ministeris, embaixades, centrals de multinacionals, centres d’investigació, Companyies aèries … empreses que cerquen avantatges fiscals a la capital de l’estat espanyol, tot això i molt més s’establiria dins el territori de l’estat català com passa als demés estats independents.

    Catalunya és una potència cultural i econòmica però té les mans lligades pels qui la volen ofegada i morta.

    Cap país pot aguntar una sagnia d’un 11% d’impost colonial !

    El dèficit de Catalunya en 30 anys ha assolit valors astronòmics que ofeguen la nostra economia i el nostre desenvolupament. La inversió en ensenyament i en investigació és ridícula i els recursos destinats a sanitat són insuficients mentre Espanya ens xucla aprop de 52 milions d’euros cada una de les 24 hores de cada dia …

    És l’hora de trencar amb qui ens roba impunement i amb els que actuen com a còmplices d’aquest escandalós robatori: Mas, Montilla, Puigcercós, Saura …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!