Ismes

Mirades, retalls i fragments de l'Ismael

14 de gener de 2007
Sense categoria
4 comentaris

Cultura catalana?

Parlar d’allò que és i representa la cultura catalana pot ser molt complexe degut a que hem estat un país de pas (o potser, conquerit?) gairebé des del nostre naixement i, per tant, amb una cultura fruit d’una cultura plural.
En aquest apunt no penso escriure del percentatge real del català en la societat, de què s’hauria d’entendre per literatura catalana, del valor de les sardanes ni de res similar. Ho faré de la cultura que exposem com a nostra i que, gràcies a una carta de Xavier Cruzado a el Periódico de Catalunya m’ha fet obrir els ulls a la realitat.
Durant anys vaig treballar a Barcelona i sempre m’agradava, encara ara, passejar pel barri gòtic amb tot allò que té d’esplendor i també de pobresa. De la riquesa de la gent i les seves relacions com dels carrers estrets amb olor de pixum. I sempre amb Les Rambles com a eix vertebredor. Amb les seves botigues plenes de records relacionats majoritàriament amb Gaudí, la Barcelona olímpica o samarretes del Barça però també del Madrid, la selecció espanyola i qualsevol país que pugués ser reclam dels turistes. Tot és raó de màrqueting. El que no podia entendre era la venda de tota classe de productes aliens que tenien com estrelles els relacionats amb les sevillanes, toreros, i els grans barrets mexicans a tots colors. Sempre n’havia culpat als comerciants pel seu afany de lucre i posar a la venda qualsevol producte que cridés l’atenció als potencials clients. Pensava que nosaltres hi podiem fer poc per canviar aquests hàbits -jo no vaig pel carrer de torero ni amb barret mexicà-. Òbviament, els comerciants són lliures de vendre allò que vulguin i es problema seu que tingui sortida en el mercat. Per tant, si algú podia actuar era l’administració.
La carta abans indicada i adjuntada com a document m’ha fet veure que si aquests hàbits no només no s’eliminen , sinó que poden pendre més força és gràcies al calendari repartit per l’Ajuntament de Barcelona on es prioritzen festes espanyoles per damunt de tradicions nostrades. El valor dels vots a canvi de la nostra cultura.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!