Tot això són pel·lícules

bloc sobre cinema en català, dvd i coses...

22 d'abril de 2008
0 comentaris

Abans de ‘Las diabólicas’: ‘El asesino vive en el 21’, un Clouzot menor

Henri-Georges Clouzot és conegut bàsicament per haver dirigit Las diabólicas i El salario del miedo, també El corb i El misterio Picasso. Ara ens arriba en DVD una de les darreres pel·lícules de la seva etapa d’aprenentatge, El asesino vive en el 21 (Sherlock Films, 1942).
Un assassí està sembrant de cadàvers la ciutat de París, sempre amb el robatori com a mòbil i un modus operandi peculiar: signa els crims deixant una tarja de visita. Donat el desconcert general de la policia, i la facilitat del lladre per esquivar els dispositius que aquesta prepara, un comisari decideix exposar-se personalment quan rep informació que situa aquest monsieur Durand a una casa d’hostes. La seva missió serà treballar d’incògnit i esbrinar qui dels hostes és Durand sense que aquest se senti amenaçat. Evidentment, tots ells (un mag, un doctor de passat tèrbol, un titellaire…) seràn un xic sospitosos…

Clouzot va rodar aquest film un any abans de despuntar amb El corb, considerada la seva primera gran obra. El asesino vive en el 21 és una intriga criminal lleugera, amb tocs de farsa, agraïda per la seva manca de pretensions, el seu ajustat metratge i la seva vocació d’entreteniment integral que inclou crims, amor, humor… i fins i tot números de màgia i de música. Es tracta, doncs, d’un Clouzot menor, per la manca de dramatisme de la intriga i perquè la seva faceta lleugera és d’una ingenuitat desarmant però caduca. El mateix Clouzot va adonar-se que aquestes pinzellades d’humor absurd eren un llast per a la consideració crítica d’aquestes, i va prescidir-ne en les seves obres de maduresa. Però els aficionats als misteris amb cordatge clàssic no tindran cap queixa d’aquest entreteniment que conjura el vell cinema de lladres i serenos, entretingut, esquemàtic i més blanc que no pas negre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!