L'homenet com pixa

Miccions escèptiques i herètiques, arrels d'Occident

12 de juliol de 2012
2 comentaris

Això del rescat i les condicions: breu contrapunt

Arran de les darreres hores de l’agenda mediàtica i políticofinancera europea i espanyola, hi ha hagut un cert rebombori, ja esbravat, sobre si “La Caixa” o no “La Caixa” corria el risc de desnaturalitzar-se, desnaturalització natural-ment entesa com a pèrdua final de tot rastre de catalanitat. Un pas més en el mareig del bon pobre català, que no sap què ha de pensar, si això és bo o dolent, revulsiu o tragèdia, i els entesos en proporcionen una lectura d’escombrar cap a casa, cosa que no ajuda.

Només un petit contrapunt metodològic quant a l’esperit dels reports que arriben des de Brussel·les-concepte, com si el que ens n’arriba fos fatalisme celeste i eteri, escrit per un àngel (exterminador o redemptor, segons el sentit del veredicte, però angelical, al capdavall). 

Que sapiguéssim, i tinguéssim ben present, que els documents que aprova l’EcoFin, l’Eurogrup, altres configuracions del Consell de la UE i d’altres altes instàncies comunitàries RARA VEGADA han comptat amb un vot negatiu per part d’Espanya, ja que sense el suport decidit o el compromís articulat dels 4-5 grans estats membres de la UE res no sol sortir endavant.

En qualsevol cas, i aquí és on opino que la premsa nostrada grinyola, NO ES TRACTA MAI d’una canya cantada unidireccionalment a Espanya com si hagués d’anar a Europa (entesa com a instància superior, escrutadora) que li esmenessin la plana o li fessin passar l’examen. No oblidem que Espanya és alta part signatària dels Tractats i, com a tal, la veu i el vot que té (i exerceix, que ningú no s’enganyi!) és exquisidament tinguda en compte i defensada en tots els fòrums formals i oficials. Aquests llocs decisionals treballen amb un procediment deliberatiu i negociador que tiba de veta diplomàtica i que en cap cas elabora, prescindint del criteri de l’estat membre concernit, documents que continguin un redactat inacceptable per al govern de marres.

I, dit això, aquí és on entra la prebatussa sobre La Caixa que puja i baixa. Aquesta condició dins de les llistades en el famós document de condicionalitat creditícia-reformadora destinat a Espanya, la número 20, com advertien Masdéu i Tremosa, al llarg de la nit-matinada d’ahir, i que pot suposar la pèrdua de control de CaixaBank per part del Consell d’Administració de “La Caixa”. Algú es pot creure que els responsables de tirar endavant aqueix document, i el seu redactat precís, amb tota la profunditat de les seves conseqüències, podien ignorar en què s’estava incidint?

“La Caixa”, entenc, ja tindrà qui la defensi, però la propera vegada que llegim un document europeu, recordem: això s’ha escrit AMB O SENSE EL CONCURS ESPANYOLQui prodest, com sempre: passat present o futur fotut.
 

  1. La CAM ne mans de la ultradreta espanyola per xuclar la sang

    On Bankia i Caja Madrid n’és un exponent de la política espanyolista i centralista de Caja Madrid con a invent espanyol per a fer-se i carregar-se alhora Bancaixa i l’excusa per a trobar financiació i diners públics europeus per a fer més del mateix.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!