? Avui ha començat al’Audiència Nacional el judici pel tancament del diari Egunkaria
? Durant el matí han declarat Iñaki Uria i Xabier Oleaga; la Fiscalia no ha realitzat preguntes, ja que ha demanat l’arxiu de la causa
? El testimoni de les tortures sofertes ha irromput a la primera sessió
Avui dia 15 ha començat el judici en l’Audiència Nacional espanyola sobre el cas Egunkaria. Asseguts a la banqueta dels acusats es troben Martxelo Otamendi exdirector del diari euskaldun i Txema Auzmendi, Joan Mari Torrealdai, Xabier Oleaga i Iñaki Uria. L’acusació particular, formada per AVT i Dignitat i Justícia, demana penes de fins a 70 anys de presó per impulsar i treballar a favor del periòdic en euskara. La Fiscalia ha demanat l’arxiu de la causa. El judici ha començat gairebé set anys després que la Guàrdia Civil clausurés l’únic diari euskaldun d’Euskal Herria.
El primer a declarar durant el dia d’avui ha estat Iñaki Uria ex conseller delegat i exdirector del periòdic clausurat. El judici ha començat a les 10:30, i el fiscal Miguel Carballo no ha realitzat preguntes, ja que ha tornat ha demanar l’arxiu del cas, al·ludint que no observa cap delicte. Iñaki Uria no ha respost pas les preguntes de l’acusació particular. Després ha declarat durant tres hores en resposta a les preguntes de la defensa. Uria ha reafirmat que ETA no va tenir gens que veure amb el naixement d’Egunkaria, i ha defensat la independència del diari. Uria ha subratllat no haver estat mai lligat a activitats polítiques i ha recordat que la seva vida professional sempre ha estat lligada a la cultura basca.
Uria ha explicat com va ser el treball realitzat durant els anys 80 per a posar en marxa el periòdic euskaldun: després del sorgiment de ETB, en la societat basca es va fer més urgent que mai la necessitat de crear un diari en llengua basca, i per a respondre a aquesta necessitat es va crear Egunkaria Sortzen. En aquell organisme hi havia representació de diferents sensibilitats socials, diferents opcions ideplògiques i d’àmbits professionals molt variats. En Egunkaria Sortzen van arribar a treballar 75 persones, segons ha recordat Uria. “L’objectiu no era crear un periòdic públic. L’ambició del periòdic era no quedar en mans de les institucions. Al seu torn, era el seu objectiu ser independent de partits i altres mitjans de comunicació, i, al seu torn, professional i modern”, ha remarcat Uria.
La defensa ha preguntat a Uria sobre qui va nomenar a Martxelo Otamendi director del periòdic en 1993, i aquest ha recordat que va ser el consell d’administració de Egunkaria S. A.
En la seva declaració Uria ha denunciat les tortures a les quals va ser sotmès durant la seva detenció en mans de la Guàrdia Civil. Uria ha explicat que va ser despullat contínuament, i que li van obligar a realitzar exercici físic fins a l’extenuació. “Els guàrdia civils em van posar la bossa en el cap una vegada i una altra, fins a gairebé ofegar-me, i em van apuntar amb armes infraroges. Em van copejar amb guies telefòniques i periòdics, i escoltava permanentment els crits dels altres detinguts”
Xabier Oleaga, sotsdirector del clausurat diari, ha declarat després d’Uria. Oleaga també ha negat qualsevol relació entre Egunkaria i ETA. Després de la seva declaració, el jutge ha aturar el judici. A les 16:30 ha començat la sessió de la tarda. Oleaga ha continuat la declaració, i ha remarcat que mai ha col·laborat ni tingut cap relació amb ETA.
Després de la declaració de Oleaga, ha arribat lel torn de Martxelo Otamendi exdirector del diari. Otamendi tampoc ha contestat a les preguntes de l’acusació particular i la Fiscalia no ha fet preguntes. Després d’això ha respost a la defensa. Otamendi va recordar que en Egunkaria el seu treball és en total llibertat i sense pressions de cap mena. D’altra banda ha tornat a denunciar les tortures sofertes durant el període d’incomunicació.
Amb els encausats a Madrid
Els cinc acusats del cas han estat acompanyats per amics i companys, i també per representants polítics, institucionals i culturals. Entre altres, han acompanyat fins a l’Audiència Nacional als acusats Markel Olano diputat general de Gipuzkoa, Josu Erkoreka, Jose Ramon Beloki i Joseba Agirretxea diputats del PNB, Xabier Zubizarreta, Emparo Lasheras i Mirin Legorburu de l’esquerra abertzale, Jon Abril coordinador de Aralar i Mikel Basabe parlamentari per aquesta formació, Pello Urizar coordinador general de EA, Maiorga Ramirez i Koldo Amezketa parlamentaris de Nabai i ambdós membres de EA, Iñaki Galdos president de Hamaikabat, Adolfo Muñoz secretari general de ELA i Ainhoa Etxaide de LAB, Josu Juaristi director de Gara, Joan Ridao i Joan Tardà d’ ERC, Koldo Tellitu president de la confederació de Ikastolas i Xabier Mendiguren de Kontseilua…
Egunkaria Lliure!
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!