Fundació Pere Tarrés

Educació en el lleure i acció social

23 d'octubre de 2012
Sense categoria
0 comentaris

La intervenció socioeducativa a Uruguai des de l?àmbit universitari

La crisi llatinoamericana del 2000 va colpejar durament l’Uruguai, a l’igual que altres països de l’entorn. Han estat uns anys amb grans índex d’atur, amb molt alts nivell de pobresa i desatenció, que han deixar barris sencers socialment mancats de recursos bàsics en no poder-los atendre una societat afeblida pel deute i la crisi.

En una visita que he fet aquest estiu al país en nom de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés, els responsables de les entitats socials visitades comentaven que durant els darrers 10 anys les organitzacions socials han tingut més necessitats a cobrir que recursos. Han hagut de reinventar-se, de reconvertir-se per sobreviure i continuar gestionant  projectes. El toc final ha estat la desaparició de l’ajut de la comunitat europea a Uruguai per la seva relativa millor situació socio-econòmica.
Les universitats a  a l’Uruguai tenen una tradició, consolidada durant molts anys, de rigor i qualitat, i han estat al costat de les entitats socials en aquest procés de reconversió.  Els alumnes i professors de les facultats i graus de Servicio Social, Comunicación Social, Tiempo Libre y recreación, Enfermeria, Educación Social, Odontologia , Gestió d’entitats,… han ofert en el barris més empobrits seguiment,  rigor i alhora solucions imaginatives com el catering social, la comercialització d’artesania, els microcrèdits o el turisme social. Tot aquest procés ha posat al dia  al país i darrerament també l’ha situat en millor situació socioeconòmica aprofitant que Uruguai és el país amb millor connexió amb el Brasil.
Jesús Delgado
Adminis

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!