La caseta del plater

Cròniques musicals del país invisible

20 de novembre de 2014
0 comentaris

Estellés en música. V. Marquet i Marc Egea – Plantar cara a la vida

Plantar cara a la vida és l’enregistrament de l’espectacle músico-teatral homònim inscrit dins del projecte “multiformat i transmedia” d’Arròs Movie. Un projecte construït al voltant de l’univers estellesià, instigat pel col·lectiu Compartir dóna gustet que anima Marc Sempere Marquet i conformat també per la pel·lícula El ball del vetlatori (2014), un muntatge de dansa contemporània, una novel·la i un monòleg.

A Plantar cara a la vida, Marquet —veu— i Marc Egea —viola de roda, duduk,  guimbarda i veu—, s’enfronten al primer Estellés, aquell que a les acaballes de la dècada de 1950 començava a posar els fonaments de la seua prodigiosa obra poètica; l’Estellés més cru i salvatge, assotat pel dolor de la pèrdua de la seua filla i pel neguit davant la mort i la repressió política.

El tàndem, orgànicament compenetrat, trasllada a la seua interpretació la tensió permanent que traspua l’obra d’Estellés d’aquells anys: una paradoxal celebració de la vida com a catarsi contra els fantasmes de la incertesa i el patiment. Així ho subratlla molt encertadament el títol de l’obra i així s’hi reprodueix en l’alternança de moments d’extrema angoixa —“Per a tota la mort” i “La casa, ara sí”, les dos llargues peces que actuen com a fites expressives del treball— amb altres de joia i de festeig —com el magnífic blues amb què despatxen el subversiu mènage à trois que protagonitza “Himeneu”.

Diuen els autors en el pròleg que no pretenien recitar un Estellés amb majúscules, sinó donar una visió del seu “únic i singular amor al poeta”. Com sol ser habitual, però, Estellés se’ls menja vius amb la seua proverbial habilitat per apoderar-se dels registres artístics i imposar la seua poderosa veu per damunt d’intervencions i llenguatges. El mèrit d’Egea i Marquet és, justament, deixar-se devorar sense oferir més resistència que posar tot el seu enorme talent i intuïció al servei d’una veu que, cada dia que passa, sembla retronar amb més força.

(Caramella 31)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!