Francesc Vila i Femenia

Un saforenc a Barcelona

24 d'abril de 2009
0 comentaris

Macrourbanisme i agressions al paisatge, a Barcelona

A la Safor i, en general, al País Valencià, els paratges on jugàvem quan érem infants han canviat sensiblement, els bancals de tarongers per on passejàvem es troben sota l’asfalt, els camins de terra són ara carreteres i les séquies han desaparegut. D’això parlarem avui, a les 19.30 hores, just després de la diada del Llibre, just abans de la diada del 25 d’Abril, al centre cívic Pati Llimona de Barcelona, amb Roger Cremades, que presenta el llibre: Macrourbanisme i agressions al paisatge mediterrani, del qual n’acaba d’eixir la tercera edició. Un llibre que ens endinsa en el procés irreversible de transformació territorial i paisatgística que afecta el territori valencià.

Darrere de qualsevol paisatge i de la gestió ambiental hi ha política, hi ha l’aplicació de diferents models de país i visions de la societat. I avui, al País Valencià, el model dominant, de majoria absoluta, atempta de ple contra el territori i la societat que l’habita. I aquest llibre serveix, i està especialment recomanat, per a donar arguments a les persones, les entitats i les plataformes que treballen en la defensa del territori i el medi ambient. Una lluita que fa uns deu anys es va anar intensificant al País Valencià, moment en què hi va haver una proliferació de projectes urbanístics locals per a la construcció de camps de golf i marines o clubs nàutics. Projectes vinculats a la construcció de macrourbanitzacions, però, també, a la construcció de la línia d’alta tensió (la MAT del País Valencià), parcs eòlics, autovies, etc.

Aquest acte de presentació, que forma part de la cinquena setmana cultural del País Valencià a Barcelona, organitzada per l’Espai País Valencià, pretén “trencar el silenci”, donar a conèixer aquest aspecte de la realitat valenciana. I el llibre de Roger Cremades aborda aquesta problemàtica, paisatgística i ambiental, que patim al País Valencià, però que podem exemplificar amb casos d’arreu dels Països Catalans, de fet en trobaríem a tota la mediterrània.

Roger Cremades diu que totes aquestes problemàtiques tenen un origen comú, el creixement accelerat de l’impacte de l’activitat humana, i que “el que queda soterrat sota el ciment difícilment pot tornar a reeixir”. I això, dit a Barcelona o València, les àrees urbanes més grans que tenim, és gairebé poesia metafísica, però, que cal tenir en compte.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!