Francesc Vila i Femenia

Un saforenc a Barcelona

2 de gener de 2010
2 comentaris

L’any de Francesc de Borja i Aragó

A Gandia s’ha iniciat l’any dedicat a Francesc de Borja i Aragó amb un espectacle musical de Llorenç Barber al Parc d’Ausàs March. Per a qui no sàpiga, els ducs reials de la Corona d’Aragó van fer a Gandia la seua residència principal i es van envoltar d’arquitectes, pintors, músics, poetes… Va ser en 1485 quan el cardenal Roderic de Borja, futur papa Alexandre VI, va adquirir per als seus descendents el ducat de Gandia, ciutat on els Borja s’hi van establir fins al 1740. Francesc, fill del duc de Gandia Joan de Borja i de la néta del rei Ferran el Catòlic Joana d’Aragó, va nàixer a Gandia el 1510 i va morir a Roma el 1572. Entre molts títols, va ser virrei de Catalunya, III general de la Companyia de Jesús i gran privat de l’emperador Carles V. Fins i tot, uns cent anys després, el cavaller renaixentista nascut a Gandia el van fer sant! [+]

Els que em coneixen bé saben que no sóc de sants ni de misses, i que no m’han convençut mai ni reis ni papes. Tot i això, estic d’acord amb Emili Morant, que al seu bloc explica que l’any Borja promet. De fet, esdeveniments com aquest, amb un contingut i una projecció cultural importants, han de servir per aprofundir i donar a conèixer Gandia, la Safor i el País Valencià. Els que reconeixem la nostra història i volem un futur millor per al nostre poble sabem que esdeveniments com aquests són una oportunitat per capgirar les visions provincianes i els projectes bluf d’alguns. Podríem parlar de la Fòrmula 1 o trobada mundial del Papa a València. Però, més aviat, em referesc als que ens volien fer creure que el Cid era més valencià que, per exemple, Jaume I el conqueridor.

I és que des de Gandia s’ha demostrat en més d’una ocasió que es poden crear referents importants per a l’imaginari col·lectiu amb fonament. La celebració de l’any del Tirant el 1990 en va ser un exemple clar, però també ho són els premis literaris, les falles o la fideuà. L’organigrama reial o la clara vinculació de l’església en l’any dedicat a Francesc de Borja no ens poden fer perdre de vista les oportunitats. L’aprofitament del conjunt del capital intel·lectual de la comarca, la creació de noves infraestructures cíviques i culturals, la revitalització de les existents, la connecció a nivell de país i la projecció internacional. Aquests són els principals reptes perquè l’any Borja puga tenir la incidència cultural i econòmica perdurables que tothom desitja. No serà fàcil, ànims!

  1. la cort del ducat de Gandia, amb el seu nivell cultural tan elevat i la influència que exercí, és una gran desconeguda entre nosaltres i a Europa.

    Ens depararà moltes sorpreses, segur.

  2. Tot i que la meua dona ja m’ha prohibit expressament (jo només ho havia deixat caure…) posar-li “Francesc de Borja” al fill que esperem (si és xiquet, que no ho sabem), intentaré viure aquest any 2010 a l’altura de les circumstàncies. Culturalment és una fita important per a Gandia i la comarca, que ens obliga a “lluir-la”: això implica, ben probablement, excessos de la classe que estem acostumats a criticar, però crec que “el personatge” els justifica bastant millor que altres causes. Jo, de moment, m’he limitat a explorar-ne la biografia, però segur que l’any entrant ens ofereix millors oportunitats per a implicar-nos amb les arrels de la ciutat. Que passeu un bon any allà a Barcelona, Francesc – segur que se celebra alguna cosa també, no sé, un altre triplet…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!