Francesc Vila i Femenia

Un saforenc a Barcelona

31 de març de 2008
6 comentaris

El necessari diàleg entre el centre i la perifèria de la cultura catalana

És massa habitual que quan una persona de Barcelona sent parlar un valencià el situe a les terres de l’Ebre o de Lleida. Ja fa uns anys que vaig trobant-me en situacions com aquesta. I no em queixe, perquè quan es produeix dóna peu a explicar que sóc de la Safor, una comarca situada entre València i Alacant… Però, allà encara s’hi parla català? Sí, encara, i segurament més que ha Barcelona… I d’aquesta manera s’estableix un diàleg entre el centre i la perifèria de la cultura catalana.

Tot i aquesta situació quotidiana, a Barcelona deu haver el col·lectiu de valencians i valencianes més nombrós que hi ha escampat pel món. L’Euromed i l’autopista A7 en són testimonis cada divendres de vesprada i cada diumenge durant tot el dia. Els dos peatges que ens han posat als valencians que hem vingut estudiar i a fer de professors, metges o periodistes.

Segurament, aquesta gran quantitat de valencians i valencianes compromesos que ens hem trobat en aquesta situació ha estat un dels factors que ha possibilitat el naixement de l’Espai País Valencià. L’objectiu d’aquesta associació és evident: contribuir a donar a conèixer la realitat valenciana que pretenem canviar a base de propostes per fer-ho possible i d’aquesta manera trencar la frontera artificiosa que ens imposa l’estat de les autonomies.

Des de l’Espai s’organitza una setmana cultural al voltant del 25 d’abril per donar a conèixer el País Valencia. També ha sorgit una colla de dolçaines i tabals, un grup de danses… Una de les campanyes que ha tingut més repercusió ha estat el reclam de mantenir les emisisons de TV3 al País Valencià. Sense la qual -i els responsables d’ACPV ho saben- aquesta batalla no hauria tingut el mateix ressó entre els polítics catalans.

Uns anys després de la presentació de l’entitat s’ha aconseguit habilitar un modest local, però molt significatiu, situat a la cèntrica Vila de Gràcia. Ara, aquest local obri les seues portes el proper dissabte 5 d’abril, amb una sèrie d’activitats que serviran per donar el tret d’eixida de la IV Setmana Cultural del País Valencià a Barcelona.

La resta de la història encara s’està escrivint i s’anirà explicant a poc a poc i amb bona lletra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!