Castell de somnis de Francesc Aguilar

//*// En l'era de la plaga dels set mil milions d'humans //*//

8 de febrer de 2015
1 comentari

La Constitució Catalana a l’escola.

En aquests moments el procés constituent català està bullint i amb el cas Vidal està prenent caràcter de repressió contra les persones que volen actuar en llibertat en favor de la independència.

Seria molt útil que tota la societat participés en el procés constituent i els debats sobre la forma de la constitució. L’escola catalana hauria de estar immersa en el procés, els alumnes haurien de entendre la importància que la constitució té en la forma de viure de les persones, en la regeneració política i social. Cal que les noves generacions de catalans debatin i analitzen quins són els elements claus de la convivència ciutadana, el govern de la nació i les llibertats de tots.

Per la meva part presento aquesta molt breu Constitució de Catalunya com a document de base per a ser debatuda a les escoles catalanes. La seva poca extensió permet a l’alumnat incorporar amb facilitat les seves il·lusions i desitjos. Els escolars poden utilitzar la seva creativitat i jugar amb les idees per fer la Constitució de Catalunya ideal. L’alumnat participarà motivat en la construcció del nou país en veure materialitzats els temes dels seus interessos en un document transcendent.

BREU CONSTITUCIÓ DE CATALUNYA

 BREU CONSTITUCIÓ DE CATALUNYA

Preàmbul

“El poble de Catalunya té, per raons de legitimitat democràtica, caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà” (Resolució del Parlament de Catalunya aprovada el 23 de gener de 2013).

Articulat

Art.- 1. La República de Catalunya.

Catalunya és una república independent, democràtica, laica, social i de dret.

Art. 2. Exercici de la sobirania.

La sobirania nacional pertany al poble de Catalunya, que l’exerceix directament o mitjançant els seus representants.

Art. 3. Llengua.

El català és la llengua pròpia, comuna, preferent, nacional i oficial de Catalunya.

L’occità, denominat aranès a l’Aran, és també llengua oficial en aquell territori.

Art. 4. Els Poders de La República de Catalunya.

Els tres poders fonamentals de l’Estat són el poder legislatiu, el poder executiu i el poder judicial.

Els poders legislatiu, executiu i judicial estan separats. Les lleis regularan els òrgans que formaran cadascun dels poders de la República de Catalunya així com la seva composició, atribucions i funcions.

Disposicions transitòries i finals

Primera.- Aquesta Constitució deroga, en el territori de Catalunya, la Constitució del Regne d’Espanya de 1978.

Segona.- Fins que no es dictin les lleis que regulin la composició, atribucions i funcions dels poders legislatiu, executiu i judicial, aquestes atribucions seran exercides pel Parlament de Catalunya, el President, el Govern de la Generalitat i els òrgans judicials, en la forma establerta a la llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l’Estatut de Catalunya.

Tercera.- Queden derogades totes les normes jurídiques dictades pel Parlament de Catalunya que contradiguin els principis i drets continguts en aquesta Constitució.

Quarta.- Entrada en vigor.

Aquesta Constitució entra en vigor l’endemà de ser ratificada pel poble de Catalunya en referèndum.

El procés constituent a l'escola catalana.
El procés constituent a l’escola catalana.
 1. Perdoneu que us deixem un comentari potser una miqueta OFF TOPIC, però el tema és important:

  Demanem adhesions per tornar a bastir la Caixa de Pensions, 100 anys després, amb l’esperit inicial i enmarcada en el procès de Catalunya cap a la independència.

  El tema, de tant complicat com és, esdevé simple: O ens muntem els catalans mateixos, amb les nostres forces i els nostres mateixos estalvis una nova Caixa de Pensions que treballi de veritat per les classes més necessitades del país… O ningú ho farà per nosaltres.

  Tenim una important quantitat d’estalvi a mans de Catalans enormement emprenyats amb el sistema bancàri, emprenyats contra La Caixa, que a més de perdre totalment el seu caire social i esdevenir un simple banc privat més, La Caixa ha mantingut -ignorem si encara manté, a primers de 2015- unes relacions pornogràfiques amb els Borbons.

  Ja ha desaparescut miserablement una xarxa de Caixes d’Estalvi catalanes que durant molts anys han treballat per aixecar al país… Ara el que ens queda es una muntanya de deutes i una colla de deliqüents que costarà molt de veure com entren a la presó.

  Tenim unes necessitats de financiació ingents: Cents de milers d’aturats que no poden aconseguir una mica de financiació per poder auto-emplearse i tornar a participar en l’economia. Petits projectes empresarials, absolutament viables, que no poden engegar perquè no reben cap mena de finançament per aixecar la persiana.

  Tenim exercits d’autònoms, comerciants i petites empreses que estan patint penes i treballs, sense accès a cap financiació bancària.

  Resumint la situació: L’únic que falta per començar a resoldre el problema plantejat és aconseguir:

  Unir les forçes de molts catalans al voltant del projecte Caixa Catalana perque al seu moment puguin pressionar a la Generalitat per engegar una nova Caixa de Pensions.

  Que la Generalitat de Catalunya, immediatament després de les eleccions del 27 de Setembre del 2015 concedeixi una llicència bancària a la nova Caixa Catalana i es pugui, el més aviat millor, anar obrint petites oficines i començar a fer treballar els nostres mateixos estalvis per aixecar un altra cop l’economia catalana.

  Demanem doncs:

  Adherir-se a la campanya per tornar tenir una nova Caixa de Pensions, però aquesta de veritat, al servei de la població de Catalunya.

  Fer difusió d’aquest projecte, per tal de poder començar a donar petits crèdits el més aviat possible.

  Mercès
  Tornar a bastir una caixa de Pensions, però al servei de Catalunya

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!