ESMORZAR DE LA TERRA

ESPAI DE DEBAT (vss./)

7 d'abril de 2022
0 comentaris

ACTE 143 (2022 04 07) a València en OCTUBRE Centre de Cultura Contemporània en la presentació AINA. CAT per Jordi Puigneró.

Hem estat, persones d’Esmorzar de la Terra, Espai de debat, en Octubre Centre de Cultura Contemporània (nom amb el qual s’ha batejat l’antic edifici El Siglo Valenciano després de la seua adquisició per Acció Cultural del País Valencià el 2004) al carrer de Sant Ferran, 12, 46001 València, en la presentació d’AINA.CAT per part de Jordi Puigneró.

Han intervingut en la’acte “Una llengua intel·ligent. AINA, el català en l’era digital” ha estat presidit pel vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori del Govern de Catalunya, Jordi Puigneró, David Oliver, membre de la junta directiva d’Acció Cultural del País Valencià junt amb l’editor i activista cultural Eliseu Climent.

En una sala plena de gom a gom, Climent ha explicat el perquè de la denominació del projecte: «S’ha batejat d’aquesta manera per Aina Moll, que era una de les quatre persones que integraven aquella conselleria de Cultura dels anys vuitanta de la Generalitat de Catalunya». «Estava conformada per quatre persones, com ara Max Cahner, el valencià Miquel Vilar, Albert Manent i la mallorquina Aina Moll, que era responsable de Política Lingüística. Aina era filla de Francesc de Borja Moll, coordinador junt amb Antoni Maria Alcover del Diccionari Català-Valencià-Balear», va narrar, per assenyalar la relació d’Aina Moll amb València: «Estava vinculada amb Manuel Sanchis Guarner». «Em sembla una gran decisió fer aquest xicotet homenatge a aquelles quatre persones, les quals eren tota la conselleria. Ens van permetre salvar els mots, evitar que quedaren marginats. Per això, és tan important tirar endavant aquest projecte», ha remarcat davant una audiència integrada pel president de les Corts Valencianes, Enric Morera; el mateix vicepresident català Puigneró; l’exeurodiputat de Compromís Jordi Sebastià; la parlamentària valencianista Mònica Álvaro. El conseller d’Economia Sostenible, Rafael Climent, va acudir-hi poc després.

A continuació, ha tingut lloc una taula redona amb la participació del delegat a València de l’Associació Catalana d’Intel·ligència Artificial i Subdirector de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE-UV), Francisco Grimaldo, la professora de la Universitat Jaume I, membre del Consell Rector de la CVMC i de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Rosa Agost i, per últim, el president d’ACICOM, José Ignacio Pastor. La presentació ha estat conduïda per la periodista Emma Tomàs i també ha comptat amb una actuació musical a càrrec del cantant Àlex Blat, de Tardor.

El projecte AINA. Fem que la tecnologia entenga i parle el català.

Si volem que les màquines ens entenguen quan els parlem en català i ens responguen en la nostra llengua, cal que primer l’aprenguen. Per això, s’han d’aconseguir milions i milions d’hores de veu en català de persones de tots els gèneres, edats, varietats dialectals i registres.

La nostra veu ajudarà a construir el diccionari oral de català que tota màquina necessita per aprendre la nostra llengua. A més, aquesta base de dades podrà ser utilitzada per totes les companyies tecnològiques, ja siguen grans o petites. Serà un diccionari obert i accessible a tothom.

Ensenya les màquines a parlar en català i ajuda a salvar la nostra llengua en l’àmbit digital.

El projecte AINA generarà els recursos digitals i lingüístics necessaris per facilitar el desenvolupament d’aplicacions basades en la intel·ligència artificial i les tecnologies de la llengua, com ara els assistents de veu, els traductors automàtics o els agents conversacionals en català.

L’objectiu últim és que la ciutadania pugui participar en català en el món digital al mateix nivell que els parlants d’una llengua global, com ara l’anglès, i evitar així l’extinció digital de la llengua.

El primer recurs generat és el corpus del català per entrenar els algoritmes d’intel·ligència artificial (IA), el més gran creat fins al moment, amb 1.770 milions de metadades associades a paraules.

El proper pas serà generar els models de la llengua, models de la parla i models de traducció utilitzant xarxes neuronals multicapa, perquè les empreses que creen aplicacions basades en intel·ligència artificial (IA), com ara assistents de veu, traductors automàtics, agents conversacionals, etc., puguen fer-ho fàcilment en català.

Més informació:

https://acpv.cat/2022/04/08/la-intelligencia-artificial-i-la-llengua-protagonitzen-el-primer-acte-de-presentacio-de-la-iniciativa-aina-a-valencia/

https://www.eltemps.cat/article/16776/aina-o-com-superar-la-pantalla-de-la-supervivencia-digital-de-la-llengua

València, País Valencià, Països Catalans, 7 d’abril de 2022.

Esmorzar de la Terra

espaidedebat.esmorzardelaterra@gmail.com

A twitter @EsmorzarD

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!