L'ameba digital

Bloc sobre viatges, periodisme, internet i d'altres obsessions

19 d'agost de 2007
6 comentaris

Manifestació a Walaja

Abans d’ahir vam enregistrar una manifestació en contra del mur a Walaja, a la vora de Betlem. És una zona amb més cristians que a d’altres parts de Palestina i on el govern israelià enderroca les cases dels refugiats palestins i no els permet que en construeixin de noves. Hi havíem estat dos dies abans, per veure una casa que s’havia reconstruït per tercera vegada amb ajuda internacional i que probablement els israelians tornarien a enderrocar i ens van parlar de la manifestació.

A la protesta no hi havia gaires manifestants, un centenar com a molt, però no hi faltaven els soldats israelians armats fins a les dents. Va acabar amb enfrontaments amb els soldats i un parell de persones van resultar ferides, però no hi va haver trets. De fet, els soldats es van posar nerviosos quan els de l’ISM van començar a blocar un camí de construcció del mur amb pedres, i van respondre a cops. A l’hora de marxar, fins i tot van arrestar un noi català a qui acabava de conèixer, però després d’unes hores de preguntes el van deixar anar. No hi havia gaire gent a la manifestació, però a part de l’Helena i jo, hi havia sis catalans que havien arribat via diferents grups i col·lectius o per la seva banda; ja ho diuen que de catalans te’n trobes pertot?

A part de l’enderroc de cases a Walaja, el mur i els enfrontaments amb Israel també han causat l’enfonsament econòmic de Betlem, una ciutat que vivia del turisme de monuments religiosos i que l’any 2000, amb l’esperança de que millorés la situació, va fer grans inversions per ampliar les infrastructures. Però es van equivocar, i va començar la segona intifada. Ara, tot i el mur, els punts de control i els avisos de les agències de viatge i de les ambaixades, alguns turistes vénen a Betlem; però hi passen poques hores. Visiten les esglésies, el centre, i se’n van. El Gran Hotel Betlehem, que va acabar un quart pis amb quaranta-set habitacions més just abans de la segona intifada, és buit tot l’estiu. Ja només hi queden cinc treballadors.

L’ocupació i el conflicte estreny la societat palestina a tots els nivells i encara que aquest cas sembli poca cosa comparat amb els qui es queden sense casa, els qui viuen en camps de refugiats o els enfrontaments a trets, condemna a la pobresa una ciutat que havia estat pròspera i que podria tornar a ser rica.

Com podeu veure, torno a tenir accents: ja sóc a Barcelona! Vaig arribar ahir a la nit, enmig de les festes de Gràcia? i enlloc de veure soldats israelians a tot arreu, ara tinc els uniformes blaus dels Mossos d’Esquadra assetjant cada nit la porta de casa. Encara em queden moltes coses per dir i moltes fotografies per ensenyar, però ara serà des de casa, amb la convicció que tard o d’hora tornaré a Jerusalem.

+ sobre la manifestació a International Middle East Media Center: Two injured at nonviolent anti wall protest near Bethlehem.

  1. Salut Enric!! Segur que tu preferiries haver-te quedat uns dies més, però molts de nosaltres ens alegrem que tornis a ser per aquí i que ens puguis seguir explicant el teu viatge des de Barcelona 😉

  2. M’alegra llegir quan dius que tens la convicció de que tard o d’hora tornaras a la capital de Palestina!!! jo vaig pensar el mateix la primera vegada i ho segueixo pensant la segona.
    ens veiem avui amb el friki aquest de cantautor que us mola a tu i al teu germà!!!

  3. I tant que hi tornarem! I anirem a Bil’in i a Balata i a on calgui per mostrar el que cal mostrar, i aquesta vegada seré jo qui gravi, que ara es el meu orgull periodistic el que està ferit, jeje! un petó artista!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!