Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

14 de juny de 2010
3 comentaris

Quant als i a les adolescents

Alcohol, tabac, drogues o sexe han estat temes històricament relacionats amb el món adolescent. Massa sovint, parlant amb lleugeresa, es pretén retratar  el comportament dels adolescents com si fos la veritable fi del món. Un exemple de disbauxa i de mala educació, i si s’entra en la comparació del qual, qualsevol passat s’assegura que ha estat millor. Sembla com si s’oblidés que tots hem passat per aquesta etapa de la vida, o que no es recordi que el comportament de la generació pròpia també era considerat pels adults com la fi del món.
De ben segur que quant a un viatge de fi de curs, com el que comencem avui amb molta il·lusió amb els alumnes de 4t ESO de l’institut Joan Ramon Benaprès de Sitges,  aquestes problemàtiques agafen vigència, com si es volgués cridar al mal temps.
M’agrada dir en boca plena que confio plenament en els i les xavals/es. És normal que tinguin anhel pel sexe, ja que l’acaben de descobrir i els causa ànsia i neguit al mateix nivell. De fet, els nois en particular compten amb la màxima  potència sexual entre els 16 i els 19 anys! Tenen ganes de fer-se seva una activitat que els sembla complaent, la qual, malauradament, s’ha anat convertint en tabú a causa dels condicionaments socials que massa sovint ens han venut el sexe com el pecat perenne de la humanitat.
Qui pot negar que va començar a beure begudes alcohòliques durant els anys d’institut? Sóc conscient que el biomi adolescent-alcohol arrossega un problema gran: no saber on està la mesura. També en l’àmbit dels adults, però. La idea del beure per beure perquè sóc més guai!!! No descobrim les amèriques amb aquesta anàlisi, ni tanco els ulls davant d’una problemàtica d’eterna actualitat…
Quant a les drogues, tampoc no he vist un consum molt més gran que en la meua època estudiantil a l’insti de Tortosa, entre 1981-85. Sóc de la generació del postfranquisme i el porro va ser un company de festa per a molts joves que només vàrem viure la dictadura durant la infància. Avui dia, pel que comenten els xavals, hi ha estupefaents populars entre el jovent que no eren habituals quan jo era adolescent. En canvi, sembla que el consum de pastilles ha disminuït força.
Jo no he estat fumador. No em molesta que la gent fumi al costat, però. El lligam tabac-adolescent sempre existirà. És l’efecte de voler fer allò que fan els grans i que a casa no agradarà. Amb el temps, es converteix en devoció i resulta difícil d’eixir-se’n, però no és res que no hagi passat sempre.
Com m’agrada apropar-me als adolescents, em complau de donar una mirada a aquestes problemàtiques des del seu punt de vista. Escoltant-los/les, sense oblidar la responsabilitat com a professor. Ja he escrit molts cops al bloc que em sento compromès en l’educació dels meus alumnes, no només en l’impartiment d’una assignatura. I crec que enguany me n’he sortit prou bé, ja que he pogut parlar abastament amb els xavals sobre temes ben diversos i controvertits, i ells han tingut molta confiança d’explicar-me les seues pròpies experiències. 
D’altra banda, fa molts anys que crec en la llibertat de l’individu per tal de ser feliç. També dels joves, que mereixen un marge ampli de confiança, i el comportament dels quals no hauria d’estar tan sovint sota sospita. Ells/es han d’aprendre de la vida amb els seus propis encerts i errors. A més, la vida juvenil està acompanyada de molts aspectes positius, dels quals parlaré en un futur apunt durant aquesta setmana que estaré envoltant d’adolescents per terres transalpines. Bienvenuta Italia!

  1. El teu article, des d’un punt de vista modern, progressista i de respecte cap a la joventut el trobo impecable. Ara bé, no dubtant que, com dius, intentes ensenyar i educar els teus alumnes en tots els camps, també en aquest mon de l’oci i el que comporta, més enllà de la constatació d’aquesta realitat i la justificació, per comparació, amb les joventuts de sempre,  no he acabat de veure si aquesta educació passa per beneir el que fan o criticar-los-hi
    No puc parlar tant de les drogues ( les que no son alcohol ) per què no ho conec, quant a l’alcohol estaria per assegurar que el consum de la joventut actual esta molt més generalitzat i es produís amb quantitat i periodicitat que no te res a veure amb la de fa 25/30 anys.
    L’espectacle de veure, com he vist, a prop de la Mediterrània ( discoteca a la vora de la platja, per qui no ho sàpiga ) de nois/es de MENORS D’EDAT al voltant d’un cotxe amorrats a un bric de vi quan no de Ballantines ( que sembla fer furor ) és depriment.
    Lògicament no tinc cap estadística, però sembla evident ( per l’oferta ) que es beu més i més sovint que abans. Tots sabem que, a pesar dels coneixements ( aquesta seria una altra reflexió ) que es té sobre l’abús de les drogues en general, aixo no es obstacle per al seu consum abusiu; cosa que afavorís el fet que allí on es solt consumir ( discoteques, pubs, bars )  l’ofereixen al llarg de moltes i moltes hores seguides. No en va les queixes per si els obliguen a tancar mig hora abans son sonades.  Quant a l’altre lloc de consum com pot ser ” el botellón “, clar, com comparativament amb les locals el cost d’un cubata es molt menor, pos també afavorís el consum, a més de l’afegit de – allí encara més – beure per beure.
    No vull dramatitzar però mira que és trist i depriment veure a una persona amorrada a un Don Simon ( tots tenim l’imatge d’algun indigent bevent per qualsevol cantonada ), però veureu en un jove de 15/16 anys, encara que sigui divendres o dissabte per la nit…………
    És obvi que el que dic no passa amb tots el joves, faltaria més, pero tant obvi com l’augment de la quantitat  de persones ateses per intoxicació etílica a les urgències dels hospitals.
    De les conseqüències pròpies i alienes -accidents de transit etc.-  no cal ni parlar-ne.

  2. Hola Emigdi

    Tinc una cosa per a tu que res té a veure amb aquest post però sí amb moltes de les teues entrades on parles d’Artur Bladé i Desumvila. Potser ja ho tenies, si no és així, t´ho passo i ho assegurem, doncs crec que t’agradarà arxivar-ho.

    Entra a aquest enllaç de sota amb una interessant i dramàtica fitxa del gran escriptor de Benissanet

    http://pares.mcu.es/MovimientosMigratorios/detalle.form?nid=9568

    A aquesta pàgina-web, amb dades del seu exili, clica on posa “Mostra imatges” i veuràs sis retalls d’uns documents amb algunes fotos del gran Artur Bladé.

    Salut i un bon estiu d’escrits i lectures o de migdiades; a escullir o alternar

    JA (Tantost) de Flix

    PS Si m’ho permets que crec que sí: No al Cementiri Nuclear!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!