Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

17 d'octubre de 2019
0 comentaris

Paraules ebrenques (10)

foto de Emigdi Subirats.

55.  granera de palma: és una eina de neteja que consisteix en un feix de branquillons flexibles de palmes, lligat generalment al cap d’un mànec, que s’utilitza per a arreplegar i llevar la brossa, la pols o la brutícia d’una superfície. En el català occidental i balear hom diu agranar com a verb també. Es poden agranar molts tipus de superfícies fent ús de graneres amb noms diversos.

foto de Emigdi Subirats.

56. Salmorra: preparació de les olives de taula consistent a mantenir-les durant un determinat període de temps submergides en aigua salada. Per a això les olives es recol·lecten verds, quan la polpa encara està dura.La salmorra o aigua-sal és una dissolució aquosa de la sal en l’aigua. Normalment aquesta sal és el clorur de sodi.

foto de Emigdi Subirats.

57. Aclarir: supressió de ramificacions, de brots i de fulles per permetre l’entrada de la llum a l’interior de les plantes denses o per millorar-ne el desenvolupament. Es desprenen d’una part dels fruits més joves dels arbre per afavorir el creixement dels fruits. Aquesta tasca és especialment important realitzar-la als presseguers.

foto de Emigdi Subirats.

58. Fullerasca. Fulles seques, una mena de conjunt de fulles, i especialment de les que han caigut de les plantes o dels arbres, barrejades amb rametes.S’arreplega tota la fullerasca per tirar-la al cremador. Baix d’una olivera, la fulla que cau de l’arbre i se seca s’ha de treure en un rasclet per tal de poder plegar les olives adequadament. Quan hi ha molta fullerasca, s’ha d’usar un porgador per tal de fer-la caure i separar-la de les olives.

Resultado de imagen de almàssera d oli

59. Almàssera. És un molí d’oli, també anomenal trull, un molí que mol les olives reduint-les a pasta per a obtenir-ne l’oli. Es netegen les olives amb aigua i s’aboquen a la tremuja on s’emmagatzemen i es pesen. A continuació, les olives baixen per la boca de la tremuja cap al pis de sota, on s’aboquen progressivament sobre una base de pedra on trobem dos corrons cònics de granit que van girant i aixafant les olives. Actualment el sistema roda gràcies a un motor elèctric, però antigament la força motriu la generava una mula i hi havia un únic corró. Abans de passar la pasta a la premsa, i per tal de poder fer la premsada en fred cal fer un pas previ que consisteix a abocar la pasta en una tolva que té una doble paret per on circula aigua a uns 28 graus i amb un vis sens fi que va remenant la pasta. Aquesta temperatura és la idònia per obtenir una millor extracció de l’oli, ja que si es fes a temperatura ambient la pasta estaria massa freda i s’obtindria una quantitat molt més baixa d’oli.

Resultado de imagen de branca trencada d'un arbre

60. Esgall, esgallar: fractura d’una rama, generalment per causes naturals. És l’acció d’obrir o trencar en pedaços pel punt que ofereixi menys resistència. Trencar alguna cosa en el sentit de les seues fibres, segons la línia de mínima resistència, com esgallar la soca d’un arbre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!