Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

25 de desembre de 2012
0 comentaris

La Vall de Boí al Pessebre Machí de Campredó

Germán Machí

El pessebrisme és un art popular fortament arrelat a Catalunya. A cada població podem trobar pessebristes/betlemistes d’una notable qualitat, que hi dediquen bona part del seu temps durant els mesos anteriors al Nadal. Justament, des de fa un parell de dècades un dels plat forts del Nadal vora l’Ebre ésel pessebre de Campredó (Baix Ebre),  del qual és autor Germán Machí i bé mereix una visita.
Amb l’amic Machí tenim un d’aquests menuts grans artistes de la nostra terra. Va endegar la seua afecció a  l’art pessebrista quan tenia només 7 anys, la qual ha continuat per aconseguir un producte d’un altíssim  nivell. Es va descobrir per al gran públic a meitat dels anys 1990 quan va fundar l’Associació de pessebristes campredonenc, que ell dirigia, i que s’encarregava de l’elaboració d’un pessebre monumental que lluïa a la parròquia Sant Joan Baptista de la població. Va homenatjar el patrimoni templer local, les ermites, les esglésies de la Terra Alta. Cal destacar molt especialment el dedicat a la catedral de la Santa Cinta de Tortosa, que va sorprendre tothom com una obra exquisida i amb un gran perfeccionament tècnic. Eren anys de dedicació absoluta i gran abnegació, que li va permetre conèixer noves tècniques i rebre un gran reconeixement ciutadà.
Posteriorment, la construcció del pessebre familiar continuava motivant-lo i forçant el descobriment de noves tècniques. Durant els darrers anys ha tornat a exhibir els pessebres al temple parroquial campredonenc, en els quals ha pogut homenatjar  les cases penjants de Conca i altres indrets de notable interès artístic.
A l’edició d’enguany ens brinda tot un homanatge al romànic català amb la recreació de les precioses esglésies de la Vall de Boí, tot un luxe. El seu  gran enginy artístic, combinat amb talent i abnegació, han donat un fruit esplèndid que sorpren els visitants molt gratament. Justament, al temple parroquial campredonenc també es poden visitar una quinzena de diorames que recreen el nostre passat col·lectiu. Algunes d’aquestes imatges són tot un goig per a la retina ja que ens recorden edificis d’antany i un model de vida que ha anat canviant vertiginosament durant els darrers anys.
German Machí és un d’aquests grans homenots nostrats que mereix el reconeixement ciutadà. Creador d’un producte d’alta qualitat, conreador d’un art de tots els temps, homenatjador del nostre patrimoni… Llarga vida a la seua obra.
.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!