Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

20 de juny de 2007
Sense categoria
2 comentaris

Homenatge a Cid i Mulet i Bladé a l’Ateneu barcelonès

HOMENATGE A JOAN CID I MULET I ARTUR BLADÉ DESUMVILA, literats ebrencs que sofriren un llarg exili a Mèxic, en el centenari del seu naixement.
Dimecres, 27 de juny, a les 19 hores, a la Sala Verdaguer de l’Ateneu Barcelonès. Hi intervindran Artur Bladé i Font (fill de Bladé Desumvila) i Emigdi Subirats (comissari del centenari de Joan Cid). Acte organitzat per l’Associació de Joves Escriptors en Llengua Catalana.
L’homenatge als escriptors ebrencs de l’exili que tindrà lloc dimecres que ve a l’Ateneu barcelonès té un significat molt especial per als organitzadors del centenari de Joan Cid i Mulet, donat que ens permet sortir de l’àmbit de les Terres de l’Ebre i arribar al cap i casal de la nació catalana. A més, és un homenatge merescut ja que Joan Cid i Mulet va ser un dels impulsors de l’Ateneu de Tortosa als anys 1930, el qual va experimentar un canvi d’orientació important amb l’entrada del grup catalanista que es movia al voltant del setmanari "Vida Tortosina", entre els quals encara hi ha un supervivent: Carles Sánchez i Pastor (degà dels periodistes de les Terres de l’Ebre). La relació entre l’Ateneu tortosí i el barcelonès era molt estreta durant el període republicà. A la capital del Baix Ebre la tribuna de l’Ateneu va agafar un gran prestigi i va rebre conferenciants il·lustres com el Mestre Pompeu Fabra o el poeta Josep Carner i les més altes personalitats del País Valencià. Posteriorment, des de Mèxic estant, Joan Cid i Mulet va treballar fort per l’Orfeó Català de Mèxic, sens dubte, un ateneu amb accent asteca.
Els Centenaris de Bladé i Cid estan sent tot un èxit, i s’han convertit en els grans referents literaris de l’any a les Terres de l’Ebre, amb bona repercussió a la resta del país. Els primers dies de juliol ens espera el curs de la URV, "Literatura ebrenca de l’exili" i al setembre el Club de lectura de la Biblioteca Marcel·lí Domingo homenatjarà conjuntament els dos autors amb la lectura de "Benissanet" (Ciutat de Mèxic, 1954) i "Destins" (Ciutat de Mèxic, 1947).
Artur Bladé i Joan Cid varen tenir vides paral·leles. Varen entrar dintre del món del republicanisme catalanista als anys 1930: Bladé com a militant d’ERC i Cid d’Acció Catalana Republicana. Com a perdedors de la guerra, s’exiliaren a Montpeller i Perpinyà respectivament. Al setembre de 1942 s’embarcaren amb el Nyassa destinació Veracruz. Allí participaren activament de la vida cultural catalana de l’exili i impulsaren revistes com "La nostra revista" (dirigida per Tísner), Pont Blau (el director era Vicenç Riera Llorca) o Xaloc. Havien nascut vora l’Ebre amb una diferència d’un sol mes i el destí els portava a l’alta Ciutat de Mèxic. Ara es retrobaran novament a Barcelona i després al curs de la universitat d’estiu.

  1. Un dimecres a aquestes hores "intempestives" no sé si podrà ser-hi molta gent. De tota manera crec que l’esforç de ser-hi valdrà la pena. Espero saludar-te, segueixo el teu bloc des de fa temps.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!