Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

28 de maig de 2013
1 comentari

Gerard Vergés homenatjat a l’escola de Campredó

Ver DSCF7553.jpg en presentaciónDilluns 27 de maig va tenir lloc l’emotiu homenatge escolar a Gerard Vergés a l’escola Port rodó de Campredó. L’acte havia estat preparat a consciència per tal d’apropar la figura del gran poeta tortosí a l’alumnat del centre. També formava part d’un cicle estudiantil que havia permès portar el poeta als dos instituts de Tortosa durant els darrers mesos, mentre que aquest cop era el torn d’un centre de primària. Òmnium Terres de l’Ebre i Soldevila s’havien encarregat igualment d’organitzar actes en diverses poblacions de les Terres de l’Ebre (Roquetes, Amposta, Móra d’Ebre, L’Aldea,Tortosa) per tal de presentar la biografia del poeta, publicada per Onada Edicions de Benicarló, de la qual en sóc orgullosament autor.
A Campredó, sabíem que era difícil que el poeta pogués assistir-hi per motius de salut. Des de l’AMPA i el professorat vam organitzar igualment un acte amb nombroses activitats  que tinguessin un toc cultural de pes. Tere Orobitg, professora d’anglès del centre, va ser la responsable de coordinar les diverses activitats, a la vegada que va creure adient, i molt encertadament, convidar alguns/es vergesians i vergesianes de prestigi, la qual cosa donava una gran força a l’homenatge.
Vaig muntar l’exposició commemorativa just abans de la 1.30 en acabar la feina docent a l’institut on treballo. En sóc comissari i la vam crear l’any 2010 des de la Fira Joan Cid i Mulet, ja ha visitat nombrosos centres educatius de les Terres de l’Ebre. Va ser tota una fita personal el fet d’¡dear una exposició que retratés l’obra de l’admirat poeta.
Va arribar l’hora del dinar al restaurant Machí de Campredó, durant el qual vam gaudir d’un molt bon clima i un molt bon àpat amb 4 professors i un dels convidats de la tarda.
El claustre de professors va liurar-se veritablement a la figura de Vergés, la qual cosa mereix l’agraïment de tothom. La presència de l’escriptor Jesús M. Tibau, del cantant Jesús Fusté i de la presidenta d’Òmnium ilercavó Dolors Queralt, suposava el recolzament necessari a la tasca del professorat. Els grans protagonistes, òbviament, eren els xiquets i les xiquetes, que havien mostrat una gran excitació per tot l’entramat de l’acte.
Tot va sortir rodó, cosa que ens ha deixat un sabor de boca ben dolç. Vaig haver de fer una curta dissertació personal sobre l’amic Gerard Vergés, la vida del qual ja gairebé repeteixo com un papagai, però cada cop que em toca fer-la continua emocionant-me. Vaig parlar també de les diverses activitats que havíem fet per promoure la seua obra: exposició, gravació radiofònica de l’Ombra rogenca de la lloba, traducció a l’anglès del mateix recull poètic, recitació català-anglès d’aquest recull, edició d’un llibre fruit d’un treball de recerca de l’alumne Enric Blanco, etc.
Personalment, les sensacions que m’envoltaven eren immenses: estàvem homenatjant el poeta al col·legi del poble, en el qual cursen els seus estudis els meus fills, en nom de l’AMPA, de Soldevila, de l’Òmnium ilercavó, de les tres associacions que represento activament.
A l’acte també eren presents altres companyes de l’AMPA, òbviament, del Consell Escolar i de l’ens municipal campredonenc. La satisfacció que demostraren les companyes i mares Neus i Cinta omplen moltíssim i ajuden a continuar amb la promoció del fet cultural a l’àmbit estudiantil.
Sentir la recitació de cinc poemes de Long play per a una ànima trista, sentir Maig d’amor en veu dels xiquets i les xiquetes acompanyats pel mestre de música Joan Cid, sentir Maig d’amor en veu de l’amic Fusté, el nostre cantautor de capçalera, respondre les preguntes dels alumnes de 4t…. senzillament, memorable. tot plegat construeix la nostra Ítaka… una Ítaka que passa per l’educació i la catalanitat, les nostres lletres i la nostra poesia. Llarga vida a l’obra de Gerard Vergés i a l’escola catalana.

Post-acte
Finalment, vaig compartir una estona molt agradable amb l’amic entranyable, el cantautor Jesús Fusté, al nostre bar de capçalera Tasca Lo Pati. Va arribar la meua dona de Sitges, i va poder gaudir almenys de la conversa amb el nostre cantautor de capçalera, repetint concepte voluntàriament. 
De ben segur que els professors i els organitzadors recordarem aquest acte molt temps. Personalment sempre intento apropar al centre actes culturals. Durant el meu pas per  l’AMPA hem pogut portar  l’obra teatral La caiguda dels Templers, i vam organitzar la visita a l’exposició sobre la Batalla de l’Ebre que organitzàrem Soldevila i Lo riu. Per suposat, ja tenim nombroses idees sobre nous actes culturals per al curs proper.

 Ver DSCF7551.jpg en presentación

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!