Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

11 de juliol de 2007
Sense categoria
0 comentaris

Companyes de lletres (28): Núria Grau

logo.jpg
 

La Núria Grau és filla de Benissanet, la qual cosa, amb la tasca cultural que està portant darrerament no és un fet casual. És llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat Rovira i Virgili i l’actual presidenta de l’Associació Cultural Bladé i Desumvila, veritable motor del centenari de l’il·lustre escriptor benissanetà, que va sofrir un exili exterior de més de vint anys, i un altre d’interior que ha durat malauradament fins al 2007. La tasca de la Núria Grau i del seu company Albert Pujol ha estat i és impagable. (Dic company, perquè no m’agrada usar els mots: home, espòs o marit; el primer el trobo molt possessiu, els altres dos …) Ells han estat els artífexs de la recuperació d’un gran prohom de la literatura catalana. M’agrada parlar clar i català, no acostumo mai a dir les coses a mitges tintes. El gruix del centenari el porten ells dos, les institucions només han fet aportació econòmica i logística. Els qui se’l suen són Núria i Albert, Albert i Núria. I ho repetiré tants cops com sigui necessari!

Dóna goig veure’ls en l’organització de conferències (que no manqui res!), el montatge de l’exposició del centenari…És un treball sord i fora de grandeses, però extremadament eficient.

Núria Grau està vinculada laboralment a Cossetània Edicions de Valls, una editorial que darrerament està apostant fort pels autors de casa nostra: Vicent Pellicer, Paquita Aliern, Jesús M. Tibau, Ramon Miravall, Carme Meix. Cal destacar, sobretot, l’edició de les Obres Completes d’Artur Bladé, una autèntica joia de la nostra literatura. La Núria s’encarrega de la correcció de tota mena d’obres i també ha estat la responsable de coordinació de reculls d’autors de casa nostra com "El brogit de l’Ebre", que aplegava 14 narracions d’autors ebrencs al voltant del nostre estimat riu.

L’entitat que presideix ja disposa d’un centre cultural des d’on treballar en condicions en la difusió de l’obra bladeriana. Publica la revista "L’Aufàbiga", per tal de treure a la llum estudis sobre Bladé i aspectes històrics i culturals de la Ribera d’Ebre. He publicat personament més de 1000 articles en tota mena de publicacions. He de dir, però,  que l’article que em van publicar en el darrer número de "L’Aufàbiga": "Benissanet: un poble mític per a la literatura catalana" és el que ha estat més ben editat de tots plegats. Un luxe!

Núria Grau també és l’encarregada de la secció de literatura de la revista "Miscel·lània", que edita el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre. El seu treball mereix, doncs, el nostre més sentit aplaudiment. Va per tu, Núria:

Els colors inspiren poesia,/ els blaus de la mar immensa/ meravellen la retina,/ i els verds d’un bosc de pins/ perennes, de roures forts/ i tiges amples/ omplen la natura de grandesa./ Rojos de banderes justes/ igualitàries, i blancs virginals/ de pureses inoblidables,/ pinten l’aire./ Sóc un pintor de món,/ retratista de bells paisatges.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!