Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

24 de febrer de 2013
0 comentaris

Campredó 1931-1939 (2)

El llibre serà presentat divendres 12 d’abril, en un acte que donarà el tret d’inici a les Jornades brigadistes que organitzen l’Associació cultural Soldevila i l’Associació El riu de la Fatarella, en motiu de la commemoració del 75è aniversari de la Batalla de l’Ebre i del pas de l’Ebre per Campredó. Comptarà amb un presentador de veritable luxe, tot un honor personal i per a la gent de Soldevila, el nom del qual avançarem posteriorment. 
He realitzat nombrosos estudis sobre Campredó, el primer dels quals i de caràcter històric va serCampredó orígens i actualitat (2002), llibre que vaig coordinar i per al qual vaig redactar dotze capítols, i vaig comptar amb la col·laboració de bons historiadors i també d’afeccionats a la història locals. He anat fent estudis sobre el futbol campredonenc, les lletres de Campredó, el patrimoni històric templer, la parla de Campredó, etc.
Aquest nou estudi era una assignatura pendent, ja que volia indagar en la repercussió dels històrics Fets del 6 d’octubre de 1934 a Campredó, també amb els fets succeïts en esclatar la revolució al juliol de 1936 i amb tots els quefers relacionats amb la guerra. Estic molt satisfet del resultat aconseguit, ja que he pogut esbrinar dades molt importants, les quals anirem avançant en propers apunts.  

Contraportada

La revolta del 6 d’octubre de 1934 va viure’s intensament a Campredó, així com les represàlies posteriors afectaren greument la ciutadania. L’esclat de la revolució va enlairar ànimes i, a la vegad, va produir moments dramàtics. Els pioners i les pioneres van fer un treball important al poble en suport de l’exèrcit republicà. En nom d’Ajuntament de Campredó va emetre’s moneda. La riuada de novembre de 1937 va ser dramàtica, com dramàtics foren els bombardeigs contra el nucli urbà i partides rurals durant els primers mesos de 1938. Els soldats de la IV Unité La Marsellesa de les Brigades internacionals van instal·lar-se al terme i van ser els autors d’uns grafits històrics a la torre vigia de Font de Quinto. La maniobra de distracció realitzada al pas del riu per Campredó donava el tret d’inici a la Batalla de l’Ebre. El 13 de gener de 1939 l’exèrcit franquista ocupava Campredó.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!