Poetes catalans (125): Joan Navarro

Joan Navarro i Tercero va nàixer a Oliva, Safor, el 1951. És poeta i narrador i va ser professor de Filosofia valencià.Estudià filosofia a la Universitat de València. Publicà els primers poemes —pertanyents a dos reculls que romangueren inèdits, Éssers dins d’una botella verda de coca-cola i Espant al pit— l’any 1974 en l’antologia de poetes valencians Carn fresca. És un dels poetes de trajectòria més extensa i sòlida de la literatura catalana actual. Capdavanter de la renovació literària que es va viure al País Valencià i al conjunt dels Països Catalans en la dècada dels setanta, ha publicat diversos llibres de poesia i la narració Drumcondra.

* Amb la seua primera obra, Grills esmolen ganivets a trenc de por, aconsegueix guanyar el Premi Vicent Andrés Estellés de poesia de 1973.
* Segons el crític literari Francesc Calafat: “la poesia de Navarro demana que la situem més enllà d’una visió històrica, perquè es mou en una galàxia personal on es barregen el substrat intemporal, les cultures antigues i les modernes, el món occidental i l’oriental”.
* Ha estat inclòs a les antologies més destacades dels anys 70: Carn fresca (1974), Les darreres tendències de la poesia catalana (1968-1979) o La nova poesia catalana (1980).
* El primer llibre sencer que es caracteritzà per aquest tipus d’escriptura fou Bardissa de foc (1981), que, a través d’una estructura perfectament travada, plantejava diverses qüestions entorn als límits del llenguatge, la temporalitat humana, l’amor, l’existència d’una vida més enllà de la que percebem comunament o el problema de la identitat.
* Els dos llibres que seguiren aquest, La paüra dels crancs (1986) i Tria personal (1973-1987) (1992),
* Des del 1999 coordina una revista electrònica, SèrieAlfa. Art i literatura.

Obra Poètica
* Grills esmolen ganivets a trenc de por, 1974. L’ou de la gallina fosca, Barcelona 1975. Vaixell de folls 1979. Bardissa de foc, Barcelona 1981. La paüra dels crancs 1986. Tria personal (1973-1987) 1992. Magrana 2004. Atlas (Correspondència 2005-2007), 2008. En col·laboració amb el pintor Pere Salinas. Grafies·Incisions, València 2010. En col·laboració amb el pintor Pere Salinas. A deslloc, 2010. II Premi Carles Salvador. O: llibre d’hores, Carcaixent, Edicions 96, 2014. En col·laboració amb el pintor Pere Salinas.
El plom de l’ham 2014. LII Premi Ausiàs March de Poesia.

Narrativa
* Drumcondra 1991.

Traduccions
* Esfera. Una antologia. 2010. Margeando o caos | Vorejant el caos. 2013. Després del diluvi i altres poemes. Antônio Moura. 2013.

BREU ANTOLOGIA POÈTICA

NEU I VIATGE

Llaurar el buit d’questa terra, assaonar-lo, sembrar-lo, fer-lo germinar amb la llavor de tu que regresses sense haver-te’n anat, que tornes amb l’estel als ulls i les òrbites dels planetes. Conrear la llum de darrere de la llum. Desglevar els colors per cultivar el color i el cos de l’amor indicible. És el temps de la cendra i de les flors, de la fusta clara i del clar somriure que encén l’hivern del jardí. D’ermar el silenci. De viure per viure’t. De nàixer a la teua vora.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *