Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

1 de febrer de 2020
0 comentaris

Paraules ebrenques (29)

Resultat d'imatges per a "mala olor""

169. rascum: paraula no normativa molt usada vora l’Ebre, que fa referència a fer mal olor o no anar gens net. Mirem expressions com: mira si en porta de rascum! o quina olor de rascum fot!

Resultat d'imatges per a "recader""

170. Recader: és la persona que solia portar “recados”, informacions que se t’havien de comunicar. També fa referència a l’ofici de recader, el que et porta paquets a casa, l’actual missatger. Persona dedicada a portar encàrrecs, paquets o bultos.

Resultat d'imatges per a "adéu-siau""

171. Andosien: paraula no normativa que prové d’adéu-siau, la qual també se solia pronunciar com a andosiau. Era la salutació de comiat habitual entre la gent més gran vora l’Ebre.

Resultat d'imatges per a "cadascú""

172. Cadascú és cadasqual. Expressió no normativa que implica que tothom és diferent, que tothom pot tindre una opinió o agafar una opció determinada. És com dir, és la teua opció, tan digna com la de qualsevol altre.

Resultat d'imatges per a "desordenat""

173. Desjecte: paraula no normativa que defineix una persona que és molt desordenada, que no troba mai res. També aquell que va mal vestit, que mai no sap què fer amb la seua vida. Desjecte implica desordre total en la vida. Ets un desjecte!

Resultat d'imatges per a "a granel""

174. A granel: expressió no normativa que fa referència a vendre objectes sense envasar, o sense etiquetar. La venda “a granel” és molt habitual sobretot a les poblacions menudes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!