Paraules ebrenques (25)

foto de Emigdi Subirats.

145 Dàtil: Primerament, és un fruit d’una sola llavor obtingut de la palmera datilera, Tanmateix, també s’expressa per definir una persona excèntrica, sinònim de tarambana, “Ets un dàtil”, vol dir no portes un camí recte o fas alguna trapelleria d’adult.

foto de Emigdi Subirats.

146. Poc suc: és aquella persona que té un humor peculiar, únic, indescriptible. Es pot utlitzar a ‘És que me pixo quan parla, té un poc suc!!’. Sinònim de poca solta. Un altre ús fa referència a una persona excèntrica, que et pot contestar d’una manera desagradable en qualsevol moment. Aquesta reacció també s’anomena poc suc.

Resultado de imagen de esgambi

147. Esgambi: es tracta d’un lloc espaiós. Tindre esgambi és tindre lloc ample on poder fer activitats diverses, usada molt especialment per parlar dels xiquets. Anirem al camp que allí tindran esgambi tot el matí.

Resultado de imagen de renyar

148. Maldar: és renyar, dir paraules de reprensió o recriminació. Fer-te veure que una cosa no l’has feta tan be com hauries hagut de fer. El professor pot maldar els alumnes, i els pares poden maldar els fills.

Resultado de imagen de poma no madura

149. Verós/a: entre verd i madur, que li fa falta una mica encara per poder ser comestible. Està en procés de maduració.

Resultado de imagen de vaja

150. Vaiga. Expressió que equival  a vaja. S’usa quan vols expressar sorpresa per alguna cosa, també quan ha sorgit  un inconvenient.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *