Paraules ebrenques (17)

foto de Emigdi Subirats.

97. En garrilla: l’expressió “érem 4 en garrilla” fa referència al fet que no va assistir-hi gaire gent a l’acte o activitat. Sembla que és l’adaptació fonètica de la paraula “guerrilla”, entesa sempre com la poca participació ciutadana en un lloc determinat, És pot usar en present, passat o futur: “Serem 4 en garrilla, si plou”·.

foto de Emigdi Subirats.

98. Calçons: és una peça de roba interior femenina que s’ajusta a la cintura i cobreix des d’aquesta fins a l’engonal. A bona part del domini lingüístic s’anomenen calces o calcetes. D’altra banda en un passat s’usava com a terme genèric amb què es designava tècnicament qualsevol mena de pantaló o calces. Ben famosa és l’expressió: avui és dia de calçons vells! per expressar que no t’has de mudar i t’has de posar roba rutinària.

foto de Emigdi Subirats.

99. Alçar-se: és l’acció d’aixecar-se o de llevar-se del llit. A quina hora l’alces? S’alça molt tard molt net, si s’alcés més prompte tot li aniria millor. També es pot usar en el sentit d’alçar-se de la taula, com a sinònim de marxar; o en una reunió, alçar-se també expressa posar-se dret per demanar torn de paraula.

Resultado de imagen de brossat

100. Brossat: És una mena de massa blanca i mantegosa que resulta de la coagulació de la part caseosa de la llet. Normalment es menja a les postres acompanyat amb mel. També se’n poden fer pastissos. En alguns pobles com Ulldedona  se’n diu brull. En català oriental, mató.

101. Kets: és la manera en què molta gent anomena les sabatilles esportives. Són un tipus de calçat, fabricat generalment en pell o lona i amb sola de cautxú, que poden lligar-se mitjançant cordons o amb velcro.Hi ha multitud de denominacions segons sinònims o llocs, ja que també reben els següents noms: vambes, esportives, sabatilles, naiks, kets. A partir d’una marca originària, se’n diu el producte

Resultado de imagen de catxell

102. Catxell: Mol·lusc de 3 a 5 centímetres de diàmetre, de perímetre arrodonit i d’un color blanc groguenc, comestible . És el nom que usem vora l’Ebre que ens permet eludirel barbarisme berberecho o almeja. Anar a fer catxells, expressió altament usada en un passat. Tanmateix, també té una connotació sexual ben coneguda: el catxell és la vagina.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *