Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

17 d'abril de 2010
0 comentaris

Sensacions de la fira literària Joan Cid i Mulet (1)

Ahir divendres vaig viure un dia especialment literari i carregat de magnífiques emocions. Tenia el permís de la direcció de l’institut Benaprès de Sitges per poder assistir als actes del matí de la IV Fira literària Joan Cid i Mulet a l’EMD Jesús, ja que sóc membre de l’organització i havia de participar activament en diversos actes. És el primer dia en tot el curs que faltava a alguna classe, i era, per suposat, per una força major!!! Després d’unes primeres hores matinals atrafegades per motius familiars, vaig arribar a la fira cap a les 10.30.
Primerament, vaig assistir a un excel·lent debat, moderat pel jove Enric Blanco, sobre l’elaboració de treballs de recerca per part dels alumnes de batxillerat. Vaig escoltar atentament totes les noies participants que ens sorprengueren amb un excel·lent nivell dialèctic i amb  interessantíssimes aportacions en l’àmbit de la recerca. L’amic i professor de català, Pep Pinyol, em comentà la necessitat d’enregistrar aquests debats estudiantils per penjar-los a internet i posar-los a disposició de tothom. 
Immediatament després, em vaig encarregar personalment de la presentació del llibre del II concurs de treballs de recerca de l’any passat. L’obra guanyadora era El poeta tortosí Gerard Vergés, d’Enric Blanco. El llibre també inclou part de quatre treballs premiats l’any passat. L’he prologat i l’inclouré aquí al bloc properament, ja que vull homenatjar de nou aquests joves que realitzen uns treballs d’investigació esplèndids. De fet, és tot un honor ser el portaveu del jurat, i encarregar-me’n de prologar uns llibres que enlairen la feina d’alumnes i tutors. A més, és un treball interessantíssim sobre la figura del poeta tortosí, que inclou també un capítol dedicat a la meua traducció a l’anglès del poemari de Vergés, L’ombra rogenca de la lloba (premi Carles Riba, 1981).
Polc després l’amiga i regidora de cultura de Jesús, Dolors Queralt, llegí l’acta del premi de recerca d’enguany que vaig redactar amb molta cura i estima el dia abans.  Enguany la guanyadora ha estat Verònica Hernández, de l’institut Joaquim Bau de Tortosa, amb l’obra Gèminis, que vol homenatjar els impulsors de la històrica revista tortosina que es publicà entre 1952-61. Un treball francament necessari. M’ha emocionat de debò poder-li fer personalment el lliurament d’aquest premi, tot un honor…
He pogut dinar amb l’Araceli en un restaurant de cuina oriental de la ciutat. Era el primer cop en tot el curs, ja que la distància  Sitges-Campredó ens separa a les menjades del migdia. A la tarda, hem pogut assistir plegats al Club de lectura juvenil que organitza la Biblioteca de Tortosa, que avui comptava amb la presència de la Gemma Pasqual, per comentar la seua novel·la Llàgrimes sobre Bagdad. Hi ha hagut un interessant debat sobre el contingut de la novel·la i també sobre la situació lingüística a València. L’escriptora de la Safor, independentista militant, ha fet una noble defensa del català standard i de la lluita per la llengua a tot el país.
Després ens hem tornat a desplaçar al marc de la fira. A la tarda havia hagut diversos activitats infantils i teatre juvenil, al qual no hem pogut assistir, malgrat que hauria estat del nostre gust. No hi ha més hores…
A les 19 hores, hem pogut veure un magnífic reportatge en vídeo sobre el poeta Gerard Vergés, obra  de Josep Juan. D’una notable qualitat, el jove cinematògraf rapitenc ens ha volgut retratar el pas de la vida d’aquest extraordinari poeta nostrat. Fa un repàs a la seua infantesa i joventut i dóna mostres d’estima a Tortosa i a les lletres del país.
Immediatament, en la sessió del Club de lectura del Punt jove de  Jesús, que dirigeix la Mònica Sales, hem assistit a una magistral lliçó de poesia per part del mestre Vergés, present a una sessió que pretenia analitzar el seu poemari La insostenible lleugeresa del vers. La Mònica Sales ha enfocat el debat brillantment, apuntant anàlisis interessantíssimes dels poemes de Vergés.
La Dolors Queralt apuntava que estem deixant el nivell literari de la fira molt alt, i ens serà molt difícil mantenir-lo en properes ocasions… Bon senyal!!!
Finalment ens esperava la dramatització de L’ombra rogenca de la lloba per part de Xavi Aragó, Vicent Pellicer, Mercè Queral i Clara Llinares. Brillant, extraordinari… molts adjectius. Una feina esplèndida, un homenatge esplèndid. Fa dos anys, a la biblioteca de Roquetes, vaig organitzar una lectura complerta d’aquest mateix poemari que també ens havia deixat un magnífic regust.
A la nit, encara hi havia un acte esplèndid. La presentació del llibre Terres de l’Ebre, vida i colors, de l’amic Vicent Pellicer. Jo havia realitzat la traducció a l’anglès dels textos d’aquest excel·lent llibre fotogràfic, que recull la bellesa natural del nostre Port i el nostre Delta, i d’aquells que l’habiten en forma vegetal o animal. No hi vaig poder assistir per un inconvenient familiar. Una autèntica llàstima perquè el llibre és d’una gran categoria i perquè ens esperava una presentació fantàstica, amb la col·laboració de la cantautora tortosina Montse Castellà.
Les lletres ebrenques prenen el seu vol… a l’ombra de Gerard Vergés.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!