Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

10 de juny de 2013
0 comentaris

4 Homenatges estudiantils a Gerard Vergés

Durant aquest curs 2012-13 hem anat  organitzant fins a 4 extraordinaris homenatges en l’àmbit estudiantil a la figura de Gerard Vergés i Príncep, un dels grans de la poètica catalana actual. Des de l’Òmnium ilercavó hem volgut apropar la figura del veterà poeta tortosí a l’alumnat de diversos centres educatius, atès que creiem que és l’eina ideal per difondre la seua obra i enlairar la seua figura a la vegada.
Hem anat visitant diversos col·legis per presentar  la biografia que personalment vaig redactar sobre Vergés, publicada per Onada Edicions de Benicarló. Al mes de gener, en el marc de la celebració de Sant Tomàs d’Aquino, vam visitar l’institut de Tortosa on treballo. El poeta va poder gaudir de la recitació català-anglès de L’ombra rogenca de la lloba, amb l’extraordinària recitació del professor i escriptor Manel Ollé, de la lectura de textos per part d’un alumnat i un professorat compromesos totalment amb la figura d’un exprofessor del centre. Un moment molt emotiu va ser quan el director, Francesc Lahosa, li féu firmar un històric pòster de finals dels anys 1990 quan el poeta tortosí fou elegit l’escriptor del mes, motiu pel qual havia visitat el centre per darrer cop. El 22 d’abril va ser el torn del també tortosí institut Cristòfol Despuig, en el qual li van preparar, davant de la presència de tot l’alumnat de batxillerat, un enregistrament molt ben elaborat del conte El setè col·loqui de Despuig, publicat al recull col·lectiu El Brogit de l’Ebre (2001). Va ser un extrraordinari homenatge del centre i, molt especialment, del departament de llengua i literatura catalanes, El mateix dia, al vespre, a la Biblioteca Mercè Lleixà de Roquetes se celebrà per primer cop la festivitat del Sant jordi a les biblioteques catalanes. Tinguérem el plaer d’escoltar alumnat de primària, assidu de la biblioteca, llegint poemes de Vergés, a part d’una molt bona dissertació per part de Dolors Queralt, presidenta de l’Òmnium ilercavó. Finalment, a l’escola Port rodó de Campredó, va realitzar-se a finals de maig el darrer emotiu i brillant homenatge al gran poeta nostrat. Es presentà l’exposició sobre la seua obra que fou elaborada a redós de la Fira Cid i Mulet, i comptà amb la presència de vergesians/es com: l’escriptor Jesús M. Tibau, el cantant prioratí Jesús Fusté, i l’esmentada Dolors Queralt. El moment culminant de l’acte fou quan els alumnes de 5è i 6è interpretaren musicalment el poema Maig d’amor, que ha versionat Jesús Fusté, acompanyats a la guitarra pel professor de música Joan Cid, per acabar sentint el poema en veu del cantant prioratí. Tot un plaer i un luxe!
Tres poblacions diferents com Roquetes, Campredó i Tortosa han homenatjat Vergés des dels centres educatius, senzillament magnífic per construir l’Ìtaka literària. En altres centres, com  l’institut Sòl del riu d’Alcanar, fa molts anys que treballen aquesta mena d’homenatges. 
Des d’Òmnium ens sentim molt satisfets de com han funcionat els actes, de l’interès dels professionals de l’educació i de la bona rebuda estudiantil.  Gerard Vergés és un dels grans  poetes de la literatura catalana actual, membre d’una generació que va ser tot un veritable viver de poetes durant la segona meitat del segle XX, que es va coronar com el gran segle d’or de les nostres lletres. A més, un poeta que encara està en actiu i que esperem doni encara molt més fruits a la nostra literatura.  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!