Els fets de Berga

Redacció de VilaWeb (Maig 05)

31 de maig de 2005
Sense categoria
15 comentaris

Mossos i Berga

Els fets que han envoltat l’assassinat de Josep Maria Isanta i la reacció de la gent de Berga han fet evident que hi ha un problema de convivència entre la ciutadania i els Mossos d’Esquadra. Als carrers hi ha força pintades que diuen ‘Mossos fora’ o ‘Mossos covards’, i els agents són els que es van endur la majoria d’insults de les concentracions de dilluns.

Aquest problema de convivència ha anat sorgint entre el jovent de Berga des de fa temps a través de petits inicidents com el del casal Panxo, tancat fa poc més d’un any perquè no disposava dels permisos necessaris. Però va ser arran d’una operació antidroga la nit del 6 al 7 de novembre de 2004 quan es va encendre l’ànim. Els Mossos diuen que volien tallar la distribució de droga al centre de la ciutat. Per això van fer una batuda que va començar al bar Granja, on van detenir un noi amb vuitanta pastilles d’èxtasi. Tot i que aquest va ser l’únic detingut de la nit, els Mossos van entrar en dos locals més: el bar la Plaça i el Cau. Segons alguns membres de les entitats juvenils que van veure els fets, els agents van fer fora els joves que eren a l’exterior del bar el Cau. Diuen que l’actitud dels Mossos era prepotent i en marxar un noi que anava més avançat els va insultar. Els agents el van retenir per identificar-lo i tot i que en principi no volia, al final s’hi va avenir. Mentrestant els seus companys discutien amb els Mossos perquè el deixessin anar. Poc després la policia va carregar i va detenir el noi identificat sota l’acusació d’agressió a l’autoritat. A causa de la càrrega set persones van haver de ser ateses a l’Hospital de Sant Bernabé.

Josep Xoy, portaveu del grup municipal d’ERC i pimer tinent d’alcalde de Berga, ha reconegut en declaracions a VilaWeb que aquella batuda va ser un fracàs com a operació antidroga perquè sols hi va haver una detenció. També ha dit que l’operació va ser clarament desproporcionada. En canvi, Roger Farràs, de l’Associació de Veïns de Berga, diu que es va fer el que calia per aturar la droga.

Aquella càrrega va fer que molts joves i familiars dels ferits s’indignessin. Aviat aquest sentiment es va escampar per tot Berga i el dissabte següent (13 de novembre) mil persones es van manifestar contra la càrrega i l’actuació dels Mossos. En aquella manifestació hi va anar un dels detinguts ara en relació amb la mort de Josep Maria Isanta, Raül Bravo Ballesteros, però els que van convocar la manifestació afirmen que era oberta a tothom i que ningú li va convidar.

Josep Xoy també ha afirmat que caldrà treballar per tornar a la convivència entre els agents dels Mossos i la ciutadania. Com més aviat millor.

  1. Quan fas una feina i la cagues sovint et foten al carrer, oi? Quí mana totes aquests actuacions fora de lloc? Quí és el responsable del mal rotllo que hi ha entre la policia i els ciutadans?

  2. Primer de tot lamento, i moltissim, la mort d’aquest jove  berguedà a mans d’aquesta colla d’assassins, que ni de troç arriven a la categoria de persones.  No conec massa com varen succeïr els fets ni com va ser l’actuació dels Mossos, però suposen que ho veren fer molt malament, suposo que s’investigarà i es farà el que calgui. Però si que sé que això ve de lluny. Hi ha una colla de joves que s’autoanomenen "el jovent de Berga", cosa que l’ajuntament de Berga també fa, (suposo que a Berga deu haver-hi altre jovent també), el que no freqüenta o freqüentava el Casal Panxo, el que no fuma porros, el que no cada dissabte es mig emborratxa (o del tot), jovent que no va a manifestacions contra la policia perque els xafen la festa, suposo que si, oi?.No potser que un grup de joves, no potser, si més no a un païs normal i a una ciutat normal, que aquests joves "pactin" que la policia no passi per aquí o per allà, no pot ser que ells decideixin que fa o que deixa de fer la policia, (suposo que algú amb un cert poder els deu recolzar, ajuntament?, pares infuents i benestants?, tots dos?, son els mateixos? no ho sé) es senzillament indecent, senyors pel carrer no es pot fumar porros!!, vosaltres tampoc podeu eh!!, si la poclicia et demana el carnet l’obligació de tot ciutadà civilitzat és mostrar-li (uf a mi me l’han demanat un munt de vegades, i totes les policies del païs, i cosa curiosa no m’ha passat mai res, curiós no?, no es pot esupir ni llençar rocs a la policia com a "divertimento", no pot ser ma dura pels altres i a mi que en deixin fer que que en dongui la gana sinó monto un ciri, demano que em respectin i jo no respecto res ni a ningú, jo llenço rocs escupeixo, insulto…. si si tornen és abús d’autoritat!!!, això a un païs, una ciutat normal no pot passar, no senyor, perquè a part de vosaltres hi viu més gent, ho sabieu?, no pot ser; ni una justícia a la carta, ni una policia a la carta, no senyors, a un païs normal no pot ser, a mi m’agrada ser normal.

  3. Aviam gent, si aquí algú defensa els mossos és simplement per`que ho és o pe`qùe té familia que ho és. També cal esmentar l’acció dels mitjans de comunicació; en podriem destacar l’ana rosa Quintana o totes els cadenes que van gravar l’enterramen de’n Pep, una cosa íntima per a la familia, ja que gràcies a aqeusts desgraciats no van poder dir-li l’ultim adeu al seu fill en la més profunda i respectuosa intimitat. Però no podem oblidar que davant de tant odi hi ha una persona que està morta i que ens ha ensenyat moltes coses, la qual ja no la veurem mai més exepte en fotografies i petits records que en tenim d’ell. COMPARTIR ES VIURE!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!