El bloc d'Ernest Benach

La força de la unitat. L'esperit de la renovació.

5 de setembre de 2008
Sense categoria
0 comentaris

Les Açores, la perifèria portuguesa

Portugal té dues regions autònomes que tenen parlaments amb competències legislatives: Madeira i les Açores. De fet, això fa que les «autonomies» de Portugal siguin ben peculiars, atesa la seva condició d’illes, i que el disseny de la seva autonomia s’hagi fet d’una manera especial. Per aquest motiu, costa molt trobar elements de similitud amb altres regions europees com Catalunya. La insularitat condiciona absolutament, i en el cas de les Açores, que es troben a 1.500 quilòmetres del continent, possiblement encara més.

Un dels nostres amfitrions a la reunió de la Conferència d’Assemblees Legislatives Regionals Europees (CALRE) que s’ha fet a les Açores posava un exemple prou entenedor.

(Continua)

Ens deia: vostès imaginin un oasi enmig del desert. És un espai de prosperitat, que atrau la vida que es nega en el desert. Doncs bé, nosaltres som l’oasi en el desert de l’Atlàntic. I és ben cert, la riquesa de la flora i la fauna marina de les Açores és espectacular. La seva situació estratègica al bell mig de l’Oceà Atlàntic, entre Amèrica i Europa, que a la pràctica, més o menys, és tan lluny de Nova York com de Barcelona, la fan un espai ben especial.

Les Açores són nou illes (São Miguel, Santa Maria, Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico, Faial, Flores i Corvo), entre els extrems més allunyats de les quals hi ha uns 600 quilòmetres.

El president de l’Assemblea Legislativa de les Açores ens ha acollit en la reunió ordinària del Comitè Permanent de la CALRE, previ a l’assemblea general que se celebrarà el mes de novembre a Euskadi, i també hi hem tingut una reunió del grup de treball de federalisme fiscal, una qüestió que en actualment és cabdal en el debat de les polítiques regionals europees. Hem constatat que el dèficit fiscal és un problema d’àmbit europeu que afecta regions capdavanteres com Llombardia (Itàlia), Baden Württemberg o Baviera (Alemanya). Per aquest motiu, la CALRE sosté que la Comissió Europea no hauria de quedar al marge d’un fenomen que no és puntual sinó que pot afectar la competitivitat econòmica de tota la Unió Europea, i proposa crear un observatori de la situació fiscal de les regions dels països membres de la Unió Europea. Això comportaria elaborar una base de dades amb la informació relativa als fluxos financers interns de cada estat.

De moment això són només propostes, molt interessants d’altra banda, però que caldrà ratificar a Euskadi en la propera trobada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!