El bloc d'Ernest Benach

La força de la unitat. L'esperit de la renovació.

14 de maig de 2010
Sense categoria
1 comentari

La lliçó que ens va deixar la supressió de la ?mili?

El compromís dels catalans amb la pau i el rebuig al servei militar obligatori venen de lluny, de molt lluny. Avui al Parlament hem recordat i commemorat amb emoció una doble efemèride, els 25 anys del Moviment per la Pau i els deu anys de la supressió dels servei militar obligatori

Aquesta darrera fita, que avui sembla que hagi passat tota una eternitat, ha esdevingut amb el temps tota una lliçó d’història de la qual cal prendre’n nota i no oblidar. La supressió de la mili obligatòria és una demostració de la força política de la societat civil i un exemple fefaent de la seva capacitat de transformar els marcs estructurals en democràcia. I això és important recordar-ho perquè de vegades sembla que no som prou conscients d’aquesta capacitat d’impulsar canvis que té la ciutadania, que té la societat, per sobre d’estructures i interessos establerts.

És la diferència entre participar activament i resignar-se de manera passiva; entre actuar com a clients dels sistemes, o exercir la condició de ciutadans. I la lliçó que hem d’aprendre i recordar en el context actual és que davant d’injustícies similars, davant les crisis, davant determinades imposicions no valen ni el desànim ni la resignació. És més, si la ciutadania assumeix els seu potencial, s’organitza, participa activament i es compromet amb un objectiu just, junts podrem superar qualsevol obstacle.

  1. Sense voler treure “merits” a ningú, crec que, al parlar de l’objecció de consciència, es tindria de citar als testimonis de Jehovà. Ja durant la guerra civil espanyola, van estar perseguits per no “agafar” les armes o fer serveis per l’ejercit (un d’ells el van fussilar). Avui en dia encara són perseguits en bastants països per raó de la seva insubmissió envers l’Estat (himnes, símbols patris, exercit, etc.).

    Ara, avui, potser tindríem de suprimir l’exercit. Ens donariem compte que no en tenim tants, d’enemics, com ens volen fer creure. I ens ainiria millor per sortir de la crisi econòmica i moral (seria un verdader estalvi de diners, i morts).

    Atentament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!