Toni Roderic

Des de La Marina Alta, en verd

13 de novembre de 2007
2 comentaris

Apaguem els llums contra el canvi climàtic

Entre el 12 i 16 de novembre, a València, tindrà lloc la presentació de l´informe científic de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic pel Pannell Intergovernamental del Canvi Climàtic (IPCC), i amb aquest motiu, nombroses organitzacions ecologistes, sindicals, socials i ciutadanes de l´Estat espanyol -com ara: Ecologistas en Acción, Greenpeace, WWF/Adena, Amigos de la Tierra, SEO/BirdLife, Movimiento Clima, CC OO, UGT, Confederación de STES, entre altres- han convocat una apagada amb el lema Front al canvi climàtic: actua ara!, que consisteix en la desconnexió del consum elèctric en habitatges, centres de treball públics i privats i instal·lacions i equipaments públics entre les 20 i les 20.05 hores de la vesprada del dia 15 de novembre.
Encara que Rajoy diga que el seu cosí la posa en dubte, cada vegada és més evident la realitat del canvi climàtic que posa en perill el futur del planeta. El País Valencià és una zona litoral mediterrània especialment vulnerable per la gran fragilitat dels seus ecosistemes, on la velocitat de destrucció de la terra, l´aigua, les muntanyes i totes les formes de vida corre més ràpidament que la Fórmula 1 i a molta més velocitat que el vaixell d´Iberdrola de l´America´s Cup, pagat amb una minúscula part dels grans beneficis d´un consum energètic desbaratat.
L´economia valenciana és una de les majors consumidores d´energia per unitat de producció. L´augment d´energia consumida per càpita és imparable i des de l´any 1990, on comença a comptar per als compromisos de Kioto de reducció, les emissions de CO2 han augmentat en un 113%. Cada quilòmetre quadrat del territori valencià s´ha convertit en els darrers 20 anys, com a mitjana, en el destinatari de més de 3.000 tones de ciment. Així s´ha construït en estos anys més que en tota la història del poble valencià i ens ha convertit en un territori cada vegada més litoralitzat, més desequilibrat, que, per exemple, fa que la província d´Alacant siga la quarta de tot l´Estat amb més construcció en els primers mil metres al costat de la mar.
El nostre hàbitat mediterrani no ens permet exportar els efectes negatius del creixement desbocat perquè el planeta, justament, ens ho retornarà durament pel canvi climàtic. Els estudis de les Nacions Unides que es presentaran a València se­nyalen el mediterrani occidental com una de les zones que més patirem el canvi climàtic: augment del nivell del mar, augment de les temperatures, disminució dels recursos hídrics, augment de la desertització i dels incendis forestals, de la desforestació.
Avui ja patim una perillosa contaminació, la de l´ozó troposfèric, que afecta a la salut de les persones i té efectes negatius sobre la vegetació. Un altre fenomen que ha causat pluges torrencials i inundacions que amb l´augment de la temperatura de la mar es repetirà amb major freqüència és el de la gota freda.
La vulnerabilitat del territori valencià davant de les conseqüències del canvi climàtic ens hauria d´obligar a ser capdavanters en la lluita contra l´emissió de gasos d´efecte hivernacle, adoptant de manera urgent tota una sèrie de mesures que canvien l´actual model de producció i de transport.
Vivim un autèntica crisi d´insostenibilitat de l´economia a la societat valenciana, respecte al medi ambient, i pot ser irreversible la situació per a les futures generacions de valencians i valencianes. Estem molt a prop del punt de no retorn que ens portarà a un país encara molt més deteriorat del que avui tenim.
Alguns índexs procedents d´un estudi científic de la Universitat encomanat per CC OO ens assenyalen que al període 1985-2005 hem tingut un augment demogràfic d´un 18%, mentre el creixement ha estat un 46%. Però aquest creixement ha suposat un augment del consum energètic del 73%, del consum d´aigua urbana en un 69% i del consum de minerals per a la fabricació del ciment d´un 142%. L´estudi dels científics valencians al voltant dels costos ambientals del nostre model econòmic ens posa un exemple clar de la seva inviabilitat futura. Si entre 1985 i 2005 per augmentar l´esperança de vida un 5% i ser un 50% globalment més rics ens ha costat un 100% més de residus industrials perillosos i RSU, un 200% més de CO2 i de consum energètic, i un 250% més de consum de ciment, algú pensa que es viable en els propers 20 anys seguir un creixement amb aquest ritme?
Per això, la ciutadania valenciana hauria de sumar-se massivament a eixa apagada de llums convocada per un gran ventall d´organitzacions ecologistes i socials per a demanar que de manera urgent totes les administracions públiques, i ací la Generalitat Valenciana i ajuntaments, es posen a l´avantguarda en la lluita contra el canvi climàtic, que necessàriament ha de suposar un canvi global de l´actual model econòmic, justament perquè el territori valencià serà dels que més patirà les seues conseqüències si el conjunt d´Estats i regions no actuen ràpidament. Sense ser catastrofistes, ens cal un esforç per la Terra. Ens juguem el futur.

  1. Hola Toni jo pensava que ja havies abandonat el bloc perquè després de les eleccions vaig entrar algunes vegades i estava la cosa estancà. Una verdadera llàstima el que no obtingueres regidoria però la vida continua i a les properes segur que tornes a entrar a l’ajuntament.

    Respecte a lo de vilaweb? és una qüestió econòmica o de temps? ho dic perquè si és per temps jo no n’he tinc massa però podria tirar un cable.

    Adéu i salut!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!