Del Sud

Crònica d'un llibre

10 de desembre de 2007
1 comentari

Ens carreguen d’arguments

Avui anava ser un gran dia. Havíem quedat al voltant de la una del migdia amb la gent d’Obrint Pas i Empar Marco, delegada de TV3 al País Valencià, a l’institut Benlliure, on estudià la major part dels components del grup, per gravar un reportatge amb motiu de la publicació de Del Sud. El País Valencià al ritme dels Obrint Pas. La idea era fer una petita performance al Benlliure i, posteriorment, traslladar-nos al Centre Social Terra de Benimaclet per fer una mena de tertúlia entre tots i parlar del llibre, de la música, del país…

El panorama ha començat a posar-se negre, en canvi, aquest mateix matí, a l’hora que acostumem a fer la primera ullada del dia a Internet per veure si ha hagut alguna novetat a l’actualitat; allò que Eugeni d’Ors, quan encara era Xènius i escrivia en català, en deia les palpitacions del temps. I vaja si n’hi havia: ahir per la nit, amb nocturnitat i traïdoria, el Govern valencià va tancar el repetidor de TV3 de les terres del sud i ha deixat les comarques alacantines sense el canal català, després de més de vint anys d’emissions ininterrompudes.

La trucada d’Empar no s’ha fet esperar. Ja camí de la Carrasqueta, el paratge on es troba el repetidor, la nostra companya periodista ens ha confirmat el que ens imaginàvem: la gravació del reportatge es posposa perquè l’actualitat mana estar a peu del repetidor clausurat, tancat, ferrat i censurat. Cal contar com el Consell valencià del PP s’ha allunyat un poc més del que se suposa és un govern democràtic i, per què no dir-ho, com l’Executiu espanyol -el del PSOE, Zapatero i el tarannà- i el Govern català no han fet res per impedir-ho.

Populars i socialistes es tornen a donar la mà, amb tots els matisos que hi calguen, per traure endavant una mesura encaminada a esquarterar un poquet més els Països Catalans, amb una acció per privar els ciutadans del sud d’accedir a un canal del nord que parla la seua mateixa llengua. Com amb el finançament autonòmic, com amb les infraestructures, com amb els constants atacs a la llengua i la cultura catalanes, els partits espanyols ens tornen a carregar d’arguments per dir-los que ja n’hi ha prou i per confirmar aquella frase de Joan Fuster que deia que tota política que no estiga feta per nosaltres, es farà contra nosaltres.

I ens pregunten encara perquè hi ha independentistes…

(La imatge correspon al primer intent de tancament del repetidor de TV3 de la Carrasqueta, el passat mes d’abril, que va ser aturat per un nombrós grup de persones que reclamaven el dret a la llibertat d’expressió)

  1. Amb la que ens cau a sobre, dia sí dia també, el que em sorprèn és que encara quedin catalans que NO són independentistes. Deuen tenir algun motiu, segur, però no el sé veure enlloc, per molt que m’hi esforço…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!