Republicans i Independentistes

Bloc personal de Carles Macian

1 d'abril de 2007
6 comentaris

TRES VIES D’ACCÉS A LA INDEPENDÈNCIA

Sense ànim de ser exhaustiu, vull fer una comparativa entre les tres vies que l’independentisme català ha plantejat per accedir a la independència.

En el meu post del 27 de març, "Ser independentista o treballar per la independència" , plantejo una clara distinció entre l’autodefinició personal i la construcció del projecte polític de l’independentisme: no tothom que s’autodefineix com a independentista treballa per la construcció d’un Estat Català indepenendent. I en cap cas poso en dubto la sinceritat de la seva autodefinició; només afirmo que la pròpia definició no implica necessàriament una praxis política que ens porti realment a l’assoliment de l’objectiu final. I com a prova palmària d’aquesta afirmació, només hem de constatar l’existència de persones que s’autoidentifiquen com a independentistes i que militen dins forces polítiques que no tenen aquest objectiu final, verbigràcia, CiU o ICV.

Ara em vull situar en una altra posició. Em vull centrar en aquelles forces polítiques que tenen (o han tingut) com a objectiu la consecució d’un estat propi per a Catalunya. Estic parlant, doncs, d’ERC, de les CUP, de Maulets, del PRC, d’Endavant, de la CAJEI, d’Estat Català, del PSAN, si comptem les que encara tenen activitat i, d’entre les desaparegudes o inactives, de Catalunya Lliure, del MDT, del PI, de NE, de la Crida i d’algunes altres que, per oblit, no hauré inclòs en aquests llistats. El que vull plantejar en una segona reflexió, la de l’eficàcia i l’eficiència del treball per la independència.

Si fem un cert esforç de síntesi, crec que podríem arribar a incloure els projectes polítics de totes aquestes organitzacions en tres models bàsics, el que en podríem dir els tres camins per a la independència. Ja sé que l’ús de la ironia no està ben vist o, simplement, no és comprès, però els he etiquetat com la via de la caputxa, la via budista i la via social a la independència.

1. La via de la caputxa. Consisteix en l’organització d’un exèrcit d’alliberament català que lluiti contra els ocupants espanyols i francesos i els expulsi per la força de les armes. La seva praxis política és nul·la, tret de les cantimplores amb cloratita o dels còctels molotov, i el seu discurs polític és exclusivament revolucionari. Eficàcia nul·la i eficiència menys infinit.

2. La via budista. Té moltes semblances al proselitisme religiós. La independència esdevé la terra promesa-el Regne de Déu-el paradís-el nirvana i la tàctica consisteix en convèncer la resta de catalans, -els encara no independentistes-, del seu error i així, a poc a poc, arribar a ser-ne prou per a guanyar un referèndum. O potser ni això. Només caldrà que la vetlla de l’11 de setembre del 2014, 3.000.000 de catalans/es repeteixin amb força el mantra independentista i, de cop i volta, s’obriran ambaixades catalanes davant l’ONU, la Unió Europea i el Vaticà. La seva praxis polític és la de la permanent oposició, ja que el contacte amb la impuritat del govern és pecat. De fet, creuen que només podran governar quan aconseguim la independència i no haguem de compartir res amb cap força política d’obediència espanyola. El seu discurs polític és essencialment nacional, sense additius que el desvirtuïn, ni de dretes ni d’esquerres (bé, això diuen) i amb clares connexions ideològiques amb Guifré el Pilós, Josep Dencàs i el general Savall. Eficàcia baixa: cada cop hi haurà menys independentistes per aquesta via i, per tant, l’assoliment de l’objectiu estarà més lluny. Eficiència interna, molt alta: amb molt poc esforç ideològic i de discurs, s’aglutinen adhesions de naturalesa molt primària. Eficiència externa, molt baixa: dedica pocs recursos fora del cercle dels ja convençuts i genera molt poques adhesions noves.

3. La via social. Consistent en un programa polític per a resoldre els problemes socials d’avui amb un horitzó estratègic a 20 anys. L’acció política quotidiana ha d’eixamplar la base social independentista i anar construint estructures d’estat. El seu discurs identifica en un de sol el problema social i el problema nacional, com a formes indestriables d’una mateixa realitat. Sense justícia social no hi haurà progrés nacional i sense llibertat nacional no hi haurà progrés social. La seva posició ideològica només pot estar, doncs, a l’esquerra. És la via de l’esquerra nacional i del patriotisme social. Eficàcia: per veure, calen 20 anys per avaluar. Eficiència interna: baixa, part dels ja convençuts veuen aquesta via com una traïció a les essències. Eficiència externa: alta, és l’única manera d’incorporar gent a la base social de l’independentisme, independentment de la llengua que parlin, la religió que practiquin o el lloc on hagin nascut.

Més enllà de les sigles, crec que l’única via realista i possibilista per a la independència és la darrera. I, ara per ara, l’únic instrument que permetrà aplicar-la amb èxit és Esquerra Republicana de Catalunya.

  1. Company:

    M’abstindré de comentar la primera i la tercera via però sí et diré que estàs equivocat respecta la segona, la budista. El budisme no té res a veure amb això que dius, company. El cristianisme potser sí, però el budisme és un altre cosa.

    Els budistes no creuen en Déu ni en cap paradís virtual ni estàn obssesionats amb la puresa ni estàn tancats respecte l’exterior. Res de tot això. Estàs parlant i jutjant allò que no coneixes i això és perillós.

    Els budistes están molt interessats en la felicitat de les persones, ARA i AQUI. Per tant, els interessa per igual, la llibertat nacional (i personal) i el progrés social (i el personal). I suposo que deus saber que el Tíbet es vol independitzar de la Xina, oi?. I com a bons independentistes intenten anar a la arrel del problemes: Els condicionaments mentals i la percepció erronea sobre nosaltres mateixos que fa que no sapiguem qui som en realitat. Igual que molts catalans que es pensen que son espanyols. I n’estàn convençuts !!! Per tant, no mensypreis la via budista -i si nó mira Ghandi- I de cara a augmentar la clientela resulta d’allò més atractiu ja que tothom veu la cara de pau i felicitat que tenen. I és que ells ja son independents.

    Pel que fa a la tercera via deixa’m dir-te que no em convenç. Pot passar que els convençuts s’emprenyin i se’n vagin i els de fora no acabin d’entar. Total, s’assemblen molt a CiU i PSC. Es tracte d’una operació de molt alt risc amb resultats incerts.

    A.M.

  2. Jo crec amb el front nacional i amb la lluita civil no violenta. La via social pot girar-se en contra el independentisme a causa de la manca de recursos i el control que la nostra Generalitat està sotmesa per part dels Espanyols.

    Amb en Pujol una de les coses que menys m’agradava era que volia fer veure que teníem recursos per desenvolupar el nostre progrés, i això li feia assumir responsabilitats o encara pitjor , els medis espanyolistes li carregaven les culpes que Catalunya no funcionava tant bé com altres comunitats espanyoles (per exemple Madrid).

    Crec que ara, la direcció d’ERC està caient en el mateix parany , sobretot crec  que es cosa d’en Puigcercós, que després de les seves vivències a Madrid, creu que pot fer funcionar millor la nostra limitada autonomia més bé que CiU o PSC-PSOE.

    La vida social no és l’únic instrument i es més, crec que si mirem les històries d’independència, no tenim cap país que ho hagi aconseguit sense crear un clima de crispació, agitació i lluita contra l’opressor.

    Fins i tot potser l’exemple més similar al que l’actual direcció d’ERC vol imitar, seria el partit quebequès i si mirem la darrera comesa electoral a Quebec, aquest partit ha estat desplaçat a la tercera posició després d’intentar demostrar que era més un bon partit de govern que un partit independentista, tal com està fent ERC.

    Per mi l’agitació, crispació i la lluita en tots els front possibles contra l’opressor es vital i l’únic que canvia respecte el passat, es que ara aquesta lluita sigui no violenta.

    Però lluita! 

     

  3. Aquesta es la via d’ERC des del 2003.  Primer Maragall, després Montilla i, potserm la propera, Josep M. Sala.

    Tant fà, la questió es avançar l’amplada de les butxaques plenes.

    Independència amb el Psoe, derrotat sempre a les eleccions pel nacionalisme de CiU, control.lant totes les institucions gràcies a ERC? 

    No fotem,

    Reagrupament, tanmateix, ho arreglarà. Cal restaurar la independència de decisió de la direcció actual d’ERC, satel.litzada des del 1999 pel Psoe.

    Salut, sucursalistes!

  4. Estic amb tu que la tercera via es la bona, pero no en que ERC es l’unic instrument. Ara per ara es l’una formació que te una mica de força per fer-ho, pero per desgracia estan tan emborratxats de poder que ja no recorden que eren un partir independentista i quan han tingut ocasió de votar junt amb CIU no ho han fet buscan pretextes ridiculs. Cal que ERC giri en rodó la seva manera de fer politica i torni a ser un referent catalinista i d’esquerres i republicà i independentista, perque sino ho fa te els dies comptats. Una bona part dels seus votants aniran a altres opcions com el RC que clarament vol un estat propi català.

  5. Llegiu, demà dijous l’anunci de Catalunya Acció a l’Avui.

    El convenciment, la determinació, la coherència, l’esperit, l’anhel, la significació pública, el trencar amb Espanya com ha demostrat que es pot fer en Tena amb la Terribas, creus que són mals dits "budismes"?

    La via social no serà possible per falta de recursos -6600 milions de pessetes, 40 milions d’euros nostres diaris (cada dia) es perden a Madrid-. Ni Montilla ni Carod fotaran res! No hi ha diners!!!

    Llegiu l’anunci a l’Avui: demà dijous. Un anunci és per sortir d’internet i arribar al carrer. Un anunci ha d’ésser una proclama ferma, un crit d’alerta, un crit d’atac!
    Rigor i contundència!

    Salvador Molins (Conseller de Catalunya Acció)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!