Sor Cop Sec

Cesc Poch Ros

18 de juliol de 2016
0 comentaris

Guerra, Revolució i Estructures d’Estat

Durant la Guerra i la Revolució Social del 36 al 39, Catalunya va ser de fet independent, amb estructures d’estat pròpies i liderada pels treballadors!

Avui que fa 80 anys de l’inici de la Guerra Civil i de la Revolució Social del 18  de juliol del 1936, que va donar resposta a l’aixecament feixista, vull feraquesta petita reflexió (historiogràfica): Quan van manar els obrers a Catalunya del 1936 al 1939 és quan el nostre país ha tingut estructures d’estat més fortes des del 1714.

Vaig aprendre a la Facultat, després d’anar molt temps despistat, que l’objecte d’estudi de la història, en contra del que pot semblar, és l’home actual i els seus fets. Per això, cada generació, en cada moment històric del present, ha de reinterpretar la història des del punt de vista, preocupacions i desitjos del seu moment.

A partir del juliol del 1936, amb la revolució social, Catalunya tenia: control i planificació econòmica, d’ordre públic i militar, relacions exteriors i diplomàcia… i tots els aspectes d’educació, sanitat i altres que van lligats a les estructures d’estat. Fins i tot durant la Guerra, molts municipis van emetre moneda pròpia.

Algú pot dir que també va ser per la fallida de l’estat central Republicà, que si hi havia doble legalitat i legitimitat, la popular sorgida de la revolució del 18 de juliol i la republicana, del govern Companys. discutim-ho tant com vulguem. De fet si algun dia tingués el temps m’agradaria entrar-hi a fons.

Aquí també hauríem de veure el paper nacional de la CNT i dels sectors llibertaris, sense confondre’l del tot amb els projectes nacionals i socials de les classes populars catalanes, en part d’arrel llibertàries. De fet va ser en aquesta etapa de Guerra i Revolució que la llengua catalana va ser més present en tots els estaments socials i econòmics de la societat. (Fins i tot la CNT a més de “La Soli” va editava el “Catalunya”.

La revolució del 1936 no va proclamar cap estat propi, però va donar a Catalunya i a les seves classes populars moltes eines d’estat, i de facto, la Generalitat i els Comitès populars van actuar amb independència absoluta i plena catalanitat popular

Defenso, en tot cas, que cal fer una relectura de la Guerra i la Revolució des d’aquest punt de vista, més ara que estem construint estructures d’estat!! Com deia Joaquim Maurin, hi haurà un dia que el procés nacional el lideraran els treballadors, i de fet, ja ho van fer!!


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.