Coc Ràpid

El bloc de Carme-Laura Gil

16 de febrer de 2015
0 comentaris

“El Newtonisme per a les Dames”. 1737

2f9PDISdMWZWMjcIMFDxdames escacs

 

 

Divulgar la ciència, convertir-la en un bé públic i universal com ho són les lletres, és l’objectiu del jove seductor de dames i cavallers, el poeta, físic i col·leccionista d’art Francesco Algaroti, l’italià fill d’una família de rics comerciants. Donar a conèixer la ciència newtoniana, fer-la accessible a la societat, convertir-la en cultura de l’esperit, com ho són les lletres és el repte que afronta Algaroti quan escriu l’any 1737 “El Newtonisme per a les Dames”. 

La dona és l’ideal mundà de la vulgarització del saber, si ella, la senyora dels salons literaris, accedeix al coneixement de les veritats científiques aquell serà “literatura” també.  Així raona el jove físic, adreça la seva obra a “un sexe a qui li plau més sentir que saber”, reescriu el llenguatge científic en llengua de saló, amb metàfores lleugeres, pauses, digressions, emprant la forma d’un diàleg entre l’autor i una bella marquesa que es plany “que no hauria mai cregut haver d’aprendre a semblar ignorant als ulls del món” , un món, el del s. XVIII, en què la més petita ombra de saber ciència és vista en una dona com un crim imperdonable. Algaroti explica en un llenguatge “de saló” l’òptica de Newton, la llum composta de set parts …

“Aquesta llum d’or, que en tot l’Univers  /  portant cada color l’un amb l’altre lligat / fa brillar els atractius de tant d’objecte divers”

“He evitat fer frases sempre oscures, sempre enemigues dels pulmons i del sentit comú; he intentat domesticar el Newtonisme i fer-lo atractiu”. “He volgut instruir les Dames tot divertint-les”. Amb aquesta voluntat de popularitzar la ciència a través de la dona Algarotti escrigué “El Newtonisme per a les Dames”, obra d’èxit que fou traduïda al 1738 al francès i un any més tard a l’anglès al mateix temps que era inclosa a l’Índex dels llibres prohibits per la representació copèrnica del món que s’hi difonia.

Francesco Algarotti nasqué a Venècia l’any 1712 i morí a Pisa al 1764. Hi ha una làpida  a la seva tomba sufragada pel que havia estat el seu amant, el rei Frederic de Prússia, que diu:

ALGAROTTO OVIDII AEMULO, NEUTONII DISCIPULO.

FRIDERICUS REX.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!