Coc Ràpid

El bloc de Carme-Laura Gil

22 de març de 2013
18 comentaris

Duran i Lleida o el final de CiU

Les intervencions públiques, les paraules dites i escrites per Duran i Lleida ja no sorprenen, són les esperables, s’adrecen a minvar l’esperança dels catalans independentistes en l’assoliment del seu objectiu i a menyscabar la confiança dels catalans en el President Mas i en la solidesa de l’acord amb ERC, menyspreant aquesta. Duran mentre reconforta Espanya debilita les aspiracions de Catalunya.

Part dels grups i noms influents econòmicament i en formació d’opinió s’allunyen d’Artur Mas, temorencs del seu coratge i decisió i s’apropen obertament o amb dissimulació a  Duran, que s’ha declarat bel·ligerant contra la independència i partidari acèrrim que CiU segueixi lligada al poder polític espanyol, en sigui el detentor el PSOE o el PP.

Davant de la decisió del President Mas  de liderar el camí endegat, tots els indicis assenyalen que Duran ha programat el seu futur: 

Duran manté al Parlament els seus 13 diputats, a costa de sacrificar càrrecs directius a l’Administració i de permetre que els Consellers d’UDC segueixin ocupant l’escó de diputat, el que obliga CDC de fer quelcom semblant per a mantenir l’equilibri del nombre originari de diputats d’ambdues formacions.
Aquells 13 diputats d’UDC són una arma llencívola per si fos necessari usar-la contra una decisió no desitjada de CDC. 

El president d’UDC, convençut que no serà cap de la llista electoral de CiU al Parlament  a la propera legislatura, sap que l’única manera de seguir en primera línia política és la d’encapçalar la candidatura d’UDC. Tot el que declara Duran i les passes que dóna cada cop més agosarades certifiquen que la federació agonitza, es troba en fasse terminal.

CDC ha de formar a corre-cuita el seu candidat; Oriol Pujol que apuntava com a aspirant ben situat a succeir n’Artur Mas, en trobar-se en situació d’imputat en causa judicial, deixa, durant un temps la visibilitat de la primera línia política. En qalsevol cas, si Artur Mas es retira, CDC viurà un temps de desorientació que serà favorable a les aspiracions d’UDC.

Duran juga les seves cartes, les ha ensenyades i són de baralla espanyola. 

Sigui quin sigui el resultat final del referèndum, CiU ja és història. 

  1. Des de fora de CiU, i amb  la poca o molta objectivitat que això pugui representar:
      -Sap greu que les punyalades més doloroses sempre siguin dels companys.
      -Oriol Pujol hauria de dimitir de tot i oblidar-se de fer carrera política.
      -El President Mas no està cremat i pot, per tant, presentar-se a reelecció.
      -El Sr. Oms és molt treballador i, afortunadament, la seva honorabilitat és fora de tota sospita: quan convingui, podria ser un bon candidat; de moment, podria ser “l’ aspirant ben situat” amb molta dignitat.
      -Que la separació de UDC perjudicarà, és indiscutible. De tota  manera, no solament és CiU, qui està en crisi; també ho estan d’altres partits. Això no és un consol -ja ho sé-, però és un indicatiu que cal fer una reflexió global en profunditat. Potser l’època exigeix d’altres  mentalitats. 
  2. El meu dubte és quin percentatge de la militància i dels diputats d’UDC seguirien fidels a en Duran en aquesta hipòtesi.

    Tinc la impressió que molts d’ells, tot i no haver donat suport a en Vila d’Abadal a la direcció d’UDC, tindrien un comportament més patriòtic i menys tacticista que en Duran.

  3. És inevitable que CDC i Unió (la Unió de Duran, en tot cas) parteixin peres si volem arribar a celebrar un referèndum en condicions.
    No vull ni imaginar-me que es convoqui un referèndum d’independència i el Duran faci campanya pel No en nom de CiU, amb els seus endollats votant en contra de tot. És inverossímil.
    No hi ha sortida.
    El millor pel país fóra que Duran desaparegués del mapa polític català. Sens dubte també seria el millor per als democratacristians catalans, deixant de banda els endolladets pel Duran. Com aconseguir-ho, que cadascú s’ho imagini. Aleshores es podria recompondre UDC i la federació sobre les bases originàries d’Unió i fer net d’aquesta ronya franquista que se n’ha apropiat.
    Si no és així, evidentment la ruptura és inevitable, i benvinguda.
  4. Ningú, ni el mateix Duran no sap amb seguretat el que tenen darrera. No s’han presentat mai sols a unes eleccions…No els hauria passa el mateix que a la democràcia cristiana de Ruiz Gimènez ?. Van tenir sort d’en Pujol que els va aixoplugar i han viscut a la seva ombra, potser evitant que uns quants catalans es passessin al PP. De segur una minoria. I ara volen creure que poden parar el procés que han endegat els ciutadans i Mas ha escoltat amb molt bon criteri.
  5. La dissolució de CiU seria molt convenient, ja que Unió representaria a la dreta catalana, i podria treure vots a C’s i PPC…
    Deslliuraria Convergència del llastre de Duran.
    Mas podria representar dignament el seu paper sense haver de4 patir les constants rectificacions de Duran que minen la seva imatge, i guanyar credibilitat en el seu paper de lideratge cap a l’ estat propi.
    Duran es veuria les cares amb l’ electorat. Encara mai ha hagut de demanar vots…
    D’ altra banda, Unió hauria de decidir qui el representa… si Duran, amb tot el seu pes espanyolista o una altra persona que des de la dreta formi part del projecte de construcció d’ un nou país, que ens és tan necessari.

    Duran s’ hi juga molt.  Si és perdedor aquí, a Madrid ja no els fa cap servei…  Per això lluitarà amb totes les seves armes i el poder que ha obtingut durant aquests 30 anys… la llàstima és que des de dins d’ Unió no l’ hagin fet ja fóra !

  6. Avui he somiat que era a Madrid. Recordo que tots els carrers, aquella avinguda, eren plens de gom a gom de gent entusiasmada i feliç. Tots ells, exultants d’alegria, el corejaven al seu pas: “Duran, amigo, España está contigo!”. L’heroi, triomfant vencedor, ara sí, definitivament, tornava a casa.

    (Perque… ha estat un somni, oi?)  

  7. Benvolguda,

    Al meu blog vaig deixar escrites dues entrades tot just després de les eleccions del 25 de novembre de 2012 ereflexionant sobre el paper polític del senyor del qual parla.

    Li facilito els enllaços pertinents per si vol fer-hi una ullada: http://sarrianenc.blogspot.com.es/2012/11/analisi-dels-resultats-electorals-25-n-i.html
    http://sarrianenc.blogspot.com.es/2012/11/analisi-dels-resultats-electorals-del.html

    Agraït.
    Sarrianenc

  8. No em refio de CDC. Si sap que el Duran li va arrebassar la majoria absoluta el 25N, perquè hi continua confiant? Potser sap massa cosa que no ha de sortir a la llum? Pobre president!
  9. Us recomano l’article de Ramon Barnils “Roma no paga els traïdors”. El recomano sobretot a Duran i Lleida perquè recapaciti, si pot.
  10. Gràcies a totes i tots pels vostres comentaris i referències de blocs que m’ajuden a tenir ùna visió més complexa i intel·ligent del tema plantejat. (A en Lluis, mildimonis, li faig avinent que no ha estat un bon exemple citar les lleis d’educació Wert i Catalana per a titllar de neoliberal irredent CDC o Mas, ja que si la llei espanyola s’ha emmirallat en la catalana, cal recordar que aquesta la presentà i redactà el govern tripartit, PSC-ERC-ICV, i que CiU hi votà a favor. A cadascú la seva responsabilitat) . Una cordialíssima abraçada, Carme-Laura.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!