Coc Ràpid

El bloc de Carme-Laura Gil

29 de maig de 2014
2 comentaris

Agonitza el bipartidisme?

De la lectura dels resultats electorals els analistes conclouen que el bipartidisme agonitza, no em sembla una lectura correcta. El bipartidisme en sentit lat és l’element estructurador dels sistemes democràtics occidentals, consisteix en un partit o associació de partits que formen el govern i un partit o associació de partits que en són l’alternativa.

És cert que el bipartidisme clàssic agonitza en el sistema electoral però no és així quan el vot es trasllada al sistema parlamentari i de govern.

La fragmentació del vot no pot separarse de les transformacions culturals i socials de l’època que vivim en què la tecnologia ha fet desparèixer el monopoli de l’opinió i els embats de la crisi econòmica fracturen estatus i estrats. El vot de la ciutadania a partits “minoritaris” expressen la ràbia, la impotència i la recerca d’esperança de la ciutadania davant de la incapacitat dels partits “majoritaris”, que són en gran manera l’establishment polític, de trobar solucions i despertar esperança. La imatge del sistema és el del mirall trencat.

Un mirall trencat. Els partits “majoritaris” resisteixen la fragmentació, són els troços més grans del mirall trencat en què una part imortant de la ciutadania veu la seva imatge, són els ocupants d’una gran part del parlament on els partis “minoritaris” són fagocitats per la dinàmica “govern- partit majoritari de l’oposició” si persisteixen en ésser fragmentaris i no es procuren l’associació per a obtenir la força necessària per a convertir-se en “alternativa” de govern.

Tot partit polític ambiciona governar per a imposar la seva ideologia i model de societat o per l’exercici del poder i la seva estratègia és la de mostrar-se com  l’alternativa al govern. Aquesta ambició és l’essència del “bipartidisme”, govern i alternativa. 

El “bipartidisme” no es troba en estat agònic, les estratègies clàssiques dels partits “majoritaris” el voregen.

  1. A mi em sembla que no agonitzarà mai allò de què Machado parlava quan es referia a “las dos Españas” una de les quals glaçava el cor als de l’altra. Suposo que arreu passa igual, i que Catalunya no és pas cap excepció. El bipartidisme, per tant, és ben natural (ni bo ni dolent, només inevitable).
  2. A mi em sembla que t’equivoques Carme. Primer va ser l’era dels imperis, i durant els darrers 200 anys els ha relevat l’era de les ideologies i dels partits polítics en la seva vessant de govern… lo que molts anomenen partitocràcia.

    Ara sembla que estem visquent el naixement d’una nova era: l’era dels lliure pensadors, la del compartiment i construcció de VERITABLE coneixement colectiu, l’era del pragmatisme a la política, l’era de que els polítics PER FI responguin als seus electors.

    Quan sostens que l’aspiració de tot partit polític és poder governar per imposar una ideologia que resolgui els problemes, estàs retratant els vells esquemes… aquells que ja són morts o agonitzant. Els ciutadans (que no el “poble”) no necessitem ni líders salvadors ni ideologies salvadores!!! Volem REPRESENTANTS sortits d’entre nosaltres (no de cap casta o èlit) que LIDERIN L’ENTESA I LA TROBADA DE SOLUCIONS NEGOCIADES. La vida política és l’espai on s’han de prendre decisions negociades per intentar satisfer els interessos i necesitats de tots… crec qué la idea és senzilla: no és una competició amb guanyadors i vencedors… és un joc de suma no zero, o ho hauria de ser… ho serà amiga Carme.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!