Carles Bassaganya i Serra

"Si llampega a marina, procura pa i farina"

15 de desembre de 2009
0 comentaris

Una bona eina per una comarca amb 68 milions d?arbres

Amb el president del Consorci d’Espais d’Interès Natural del Ripollès (CEINR), Lluís Rodríguez, vam presentar aquest divendres el projecte de la nova seu del Consorci. Just als terrenys on es construirà el futur centre a Ribes de Freser, un edifici de dos plantes més una de soterrània, i que serà “alimentada” per calderes de biomassa. A la mateixa presentació hi havia la directora dels Serveis Territorials de Governació a Girona, Mireia Mata, l’alcalde de Ribes de Freser, Marc Prat, la vicepresidenta del Consell Comarcal del Ripollès, Carme Freixa, el president Enric Pérez, així com altres electes de la comarca. ////segueix////

El Consorci CEINR és ubicat actualment en un espai de Ripollès Desenvolupament. Va néixer de la necessitat dels ajuntaments de la comarca per portar a terme una gestió més eficient dels boscos públics i dels seus espais protegits. De fet, d’aquests moments previs els vaig viure directament. En aquells anys, els ajuntaments i consell comarcal teníem contractat un enginyer forestal, Narcís Ribes. L’àrea en aquell moment era portada pel regidor Carles Martínez. D’aquells primers quatre ajuntaments, la necessitat era clara: fer una gestió més coherent i sobretot eficient d’un recurs públic, els boscos comunals. Després, ja va arribar l’Esteve Pous, actual responsable del consorci, però que en aquells moments el va contractar el Consell Comarcal, per encomana dels quatre ajuntaments, com agent d’ocupació i desenvolupament local. El CEINR es constitueix l’any 2004, però no va ser fins a finals de l’any 2006 que va començar a ser realment operatiu. Actualment els membres del CEINR són els ajuntaments de Campdevànol, Campelles, Camprodon, Gombrèn, Llanars, Les Llosses, Molló, Ogassa, Pardines, Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Sant Pau de Seguries, Setcases, Toses, Vallfogona del Ripollès, Vilallonga de Ter –tots els de la comarca del Ripollès- i Castellar de n’Hug -del Berguedà-, el Consell Comarcal del Ripollès, el Consorci Ripollès Desenvolupament, la Diputació de Girona i el Departament de Medi Ambient i Habitatge.  Actualment el CEINR  ha ampliat el seu abast de gestió i porta a terme la redacció de plans d’emergències, actuacions de conservació i millora d’espais d’interès natural, assistència tècnica a les agrupacions de defensa forestal, la recuperació del patrimoni cultural i l’assessorament de la biomassa com a font d’energia….

 

 

La nova seu ha estat una aposta valenta del mateix consorci i també de la insistència de la vicepresidenta del consorci Ripollès Desenvolupament, la Carme Freixa i el mateix Esteve.  Té un pressupost de  total de 710.568 euros, el 50% del cost de les obres del futur centre serà finançat pel Departament de Governació amb 355.284 euros del FEDER. Per triar el lloc, el consorci va demanar als ajuntaments grans de la comarca si disposaven i volien cedir una parcel·la o equipament. En el cas de Ribes, l’alcalde i consistori (es va aprovar per unanimitat) van jugar intel·ligentment i van creure com a una bona oportunitat, plantejar capitalitzar un consorci que té futur, tant per projecció o temàtica, com per llocs de treball induïts. Si hagués esta alcalde de Sant Joan, no hagués tingut cap dubte, en oferir algun indret pel consorci.  La creació del nou centre del CEINR, servirà per superar les actuals mancances d’espai, permetrà ubicar-hi instal·lacions pròpies que permetin treballar adequadament als tècnics i al personal de brigada, i ajudarà a poder desenvolupar tasques de recerca del patrimoni, de la mateixa manera que permetrà al Consorci consolidar els llocs de treball actuals i crear-ne de nous. El CEINR serà l’únic Consorci d’Espais Naturals que, a més de dur a terme la gestió dels espais naturals i boscos públics, realitzarà funcions de divulgació i recerca, per això és tan important la creació d’unes instal·lacions amb diverses sales per a fer exposicions, conferències i projeccions audiovisuals. És aquesta la raó per la qual crec que és una bona eina per gestiona una comarca on tenim 68 milions d’arbres, tal com el mateix gerent del consorci va dir.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!