Carles Bassaganya i Serra

"Si llampega a marina, procura pa i farina"

9 de juny de 2010
0 comentaris

El Parc de la Muralla, un nou reclam històric i turístic per Sant Joan

Vaig trobar correcte i molt mesurat aquest article que va publicar el regidor Sergi Albrich, del grup municipal d’Esquerra de Sant Joan de les Abadesses, i li he demanat poder-lo publicar. Va sobre el parc de la muralla, una actuació que quan era alcalde vam aprovar i que vam haver de lluitar per trobar el finançament i acord amb els veïns, una actuació molt necessària per l’esponjament de la vila vella. En Sergi Albrich des de fa uns mesos ha estrenat bloc santjoaní, el recomano sincerament.

Fiscalitzar els projectes i vetllar pel bon acompliment de qualsevol actuació, duta a terme per un determinat equip de govern, són algunes de les tasques que ha de realitzar un grup polític a l’oposició, a la vegada que també té el deure de congratular als dirigents polítics d’un municipi quan fan una feina ben feta.

El recentment inaugurat parc de la Muralla és d’aquelles obres, ideades i promogudes per el grup municipal d’Esquerra, que són motiu de felicitació vers l’equip de govern, ja que correspon a una actuació que ha arribat a bon port i no han patit el sedàs del partit dels socialistes.

Aquest projecte es comença a gestar l’any 2004 i forma part d’un gran ventall d’actuacions, com ara la rehabilitació definitiva del Palau de l’Abadia, el canvi de l’enllumenat públic de la vila vella, l’esponjament d’alguns edificis, la promoció de lloguer de pisos per a joves a la plaça Comamala o bé els tractaments dels carrers Corriols i Jussà, entre altres, que tenien de permetre la millora i la transformació de la Vila Vella de Sant Joan de les Abadesses, a fi i efectes de dignificar el nucli històric de la nostra vila, alhora que també s’adaptés als criteris urbanístics i socials dels nostres dies, per tal de retornar-li el flux de vida que tingué en origen. ////seguiu////

El parc de la Muralla, de la qual els arquitectes Francesc Fajula i Xavier de la Presa en són els principals artífexs, correspon a una obra que ha de resultar un revulsiu turístic pel nostre municipi ja que potencia un dels principals atractius històrics de la nostra vila; la muralla medieval. Aquest element, datat del segle XVIII, és el responsable del nom donat a l’espai, a la vegada que coexisteix amb dos altres elements de gran vàlua històrica -que no han estat coetanis en el temps- i que són la muralla del segle XIII, de la qual se n’indica la traça en planta, i els refugis antiaeris de la Guerra Civil Espanyola.

Aquest espai contempla diversos detalls a destacar, com ara els miradors situats entre les traces de les dues muralles, que permeten observar unes vistes excepcionals i úniques; el riu Arçamala, la vall del Ter i la plana agrícola de la Torre; zona afectada i durament hipotecada pel nou Planejament d’Ordenació Urbana Municipal. A més a més, l’entusiasme i la il·lusió que transmet Fajula, alhora de relatar l’obra feta, permet copsar l’interès d’alguns detalls inclosos en aquest espai, com ara el túnel de connexió cap al carrer Jussà, que permetrà la mobilitat de vianants, els nous tractaments a les façanes, l’estanc d’aigua amb el brollador de pedra tosca o bé acabaments determinats i meticulosos com els que disposen les baranes i les pèrgoles.

El finançament aconseguit per l’execució del parc de la Muralla és un factor a destacar d’aquest espai, ja que cal tenir en compte que aquesta obra, ha costat uns 275.572,71 euros, i s’ha finançat, principalment, amb les subvencions derivades del programa Llei de Barris, a la qual el PSC no va votar-hi a favor en el moment de sol·licitar-la a la última legislatura governada per Esquerra, el del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) del Departament de Governació i la Diputació de Girona, amb unes aportacions de 131.586,35, 104.277,77 i 10.000 euros, respectivament.

No vull acabar aquest article sense felicitar als responsables tècnics del parc de la Muralla, Francesc Fajula i Xavier de la Presa, els quals han sabut crear un nou espai de passeig, que permetrà la millora i la potenciació turística, social i urbanística de la Vila Vella de Sant Joan de les Abadesses.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!